fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KRALjICA MARIJA NA PRIMORJU

Kraljica_Marija.jpgKraljevska porodica boravila je 1935. u dvorcu Miločer u Paštrovićima kraj Budve. Kraljica Marija je zajedno sa svojom majkom i infantkinjom Beatrisom posetila Dubrovnik. Stigla je u Dubrovnik iz Boke Kotorske. Na ulazu u Dubrovnik posetila je crkvu i dvorište dominikanaca. Starešina manastira se zahvalio kraljici na njenom poklonu, što je tog jutra stigao od uprave kraljevih dobara u iznosu od 50.000 dinara za popravku crkvenog krova. Posle toga kraljica je otišla u kraljevski dvor (knežev) gde se odmorila, pa je obišla relikvijar stolne crkve, gde ih je dočekao biskup sa rektorom katedrale. Posle katedrale obišle su franjevački manastir, gde ih je dočekalo starešinstvo. Zatim su se prošetale Placom kralja Petra (Stradunom) zanimajući se za nacionalne radnje a posebno su posetile radnju Luja Kraja. Ušle su u crkvu sv. Vlaha. I ako se nije znalo za dolazak kraljice ipak se brzo skupilo mnoštvo građana, koji su na izlazu iz dvora, pa ispred katedrale i franjevačkog manastira, a posebno niz čitavu Placu i pred sv. Vlahom neprestano pozdravljali. Kraljica je otpozdravila mahanjem ruke. Kraljica je automobilom, kojim je sama upravljala, krenula ka Trstenu, gde su gosti pregledali starinsku vilu gospara Vita Goce. Bili su počašćeni i izjavili su da će opet doći „na čaj” kod gospara Vita. Kad je narod doznao za njihov dolazak okupilo se brzo celo mesto i burno ih pozdravilo. Istog dana uveče krenula je kraljevska porodica dvorskim vozom iz Zelenike za Beograd.(1)

Prvi rođendan kralja Petra kao vladaoca Jugoslavije proslavljen je 1935. na Miločeru manifestacijama sokola. Sokolska župa Cetinje priredila je jednodnevno logorovanje u Budvi za svoje I i II okružje. Pozivu za logorovanje odazvale su se sve sokolske jedinice. Sokoli su stizali brodovima, kamionima, automobilima i kolima uz zvuke sokolskih fanfara i muzika. Sastanak je bio zakazan u manastiru Praskvica, iznad Miločera. Sokolske čete bile su u narodnim nošnjama, svrstane pod svojim sokolskim zastavama. Povorka je išla od kraljevog dvorca do manastira Praskvice, na dužini od 1,5 kilometra. U dvorskom automobilu došli su kraljica Marija, rumunska kraljica, kraljevići Tomislav i Andrej, princ Aleksandar i infantkinja od Španije. Poklici sokola pratili su ih do manastira. Po održanom blagodarenju u manastiru sve su se sokolske jedinice svrstale za marš. Župa Cetinje nastupila je paradnim maršem na čelu sa starešinom i starešinstvom župe i društava uz zvuke 4 muzike, odavajući pozdrav svome starešini, kralju Jugoslavije. Na balkonu kraljevskog dvorca bila je kraljica Marija zajedno sa kraljem Petrom. Prodefilovalo je 2.500 sokola i sokolica neposredno pored balkona. Defile je bio u četvororedu u zbijenim kolonama. Posle defilea sve su se sokolske jedinice prevezle u Budvu, gde je priređeno veselje. Pred veče počele su se sokolska društva i čete razilaziti, praćena rasvetljenjem po brdima, pucanjem prangija, raketa. (2)

Krajem jula 1936. Sokolsko društvo Dubrovnik priredilo je izlet u Budvu sa brodom „Šipan“ na kome je bilo oko 560 izletnika. Učestvovale su i sokolske čete iz dubrovačke okoline sa svojim barjacima. Po dolasku u Budvu sokoli su se svrstali u povorku, koja je krenula kroz ulice pune oduševljenog naroda do gradske opštine. Pred opštinom ih je pozdravio predsednik i starešina društva zaželevši im dobrodošlicu. U ime dubrovačkih sokola zahvalio se Niko Šutić. Potom je povorka krenula pred hotel „Mogren“, gde ih je pozdravio starešina Sokolske župe Cetinje Milošević. Sokolska povorka se razišla. Slobodno vreme proveli su ili na plaži ili u razgledanju starina. Svi su bili na brodu u 16 sati. Krenuli su prema dvorcu Miločer gde se nalazio na odmoru kralj Petar II. Kraljevska porodica pred dvorcem otpozdravljala je maramicama na spontani pozdrav dubrovačkih sokola. Muzika je svirala pozdrav. Posle su se vratili u Budvu gde je sokolska muzika održala koncert pred hotelom „Mogren“. Oko 20 sati brod „Šipan“ se otisnuo od obale sa koje je sokole kao i u Dubrovniku ispratilo mnoštvo sveta. (3)

Kongres Međunarodnog ženskog saveza održan je u Dubrovniku od 28 septembra do 9 oktobra 1936. Kraljica Marija primila je 4. oktobra 1936. učesnice kongresa u svom dvorcu u Miločeru. Kraljica je bila u društvu svoje majke rumunske kraljice Marije. Jedan deo učesnica kongresa putovao je brodom “Kralj Aleksandar“ do Kotora, a potom automobilima, dok je drugi deo išao automobilima sa zadržavanjem za ručak u Herceg Novom. Kraljica Marija posetila je zajedno sa svojom majkom 5. oktobra 1936. izložbu ženskih rukotvorina i knjiga u Dubrovniku. Izložba je bila otvorena u delu prostorija Palate Sponza. Posetiocima su se dopale lepote kninskih šara. Kraljica Marija kupila je jedno parče. (4)

Kraljica Marija je zajedno sa svojom  sestrom rumunskom princezom Jelisavetom boravila na Korčuli 10 juna 1938. Kraljica je pregledala sve socijalne i kulturne ustanove u mestu i primila njihove predstavnike. Sokoli sa ostrva, društva Korčula, Blato, Velaluka i Žrnovo kao i čete Račišće, Pupnat, Smokvica i Čara sačekali su i pozdravili kraljicu Mariju. Zatim su na priredbi održali špalir. Bilo je 488 sokola sa muzikom društva Korčula. Uveče je u počast kraljici Sokolsko društvo Korčula priredilo vitešku igru „Moreška”. Kraljica je sa živim interesom pratila svaki detalj igre. Posle priredbi „Moreške” kraljica Marija je pozvala k sebi oba kralja, kraljicu i  starešinu  Sokolskog društva Korčula i izjavila da je sretna što je mogla da vidi ovu starinsku igru. Građanstvo je pristupilo u velikom broju oduševljeno pozdravljajući kraljicu Mariju. (5) Sokoli su smatrali dinastiju Karađorđevića za narodnu dinastiju, i koristili su svaku priliku da iskažu svoje poštovanje. Zaliv Pržno kod Tivta bio je blizu dvorca Miločer. U letovalištu Sokolovac mogli su sokoli da se okupe za manifestacije ispred dvorca Miločer.

 

Piše: Saša Nedeljković član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije

 

Napomene  :

  1. „Njez. Veličanstvo Kraljica Marija”, „Narodna Svijest”, Dubrovnik, 25 Rujna 1935, br. 38, str. 3; 
  2.  K.G., „Sokolsko slavlje u Miločeru”, „Sokolski glasnik“, Ljubljana, 20 septembra 1935, br. 35, str. 1;
  3.  „Dubrovački Sokoli pozdravljaju svoga Kralja“, „Sokolski glasnik“, Ljubljana, 15 augusta 1936, br. 32, str. 3;
  4. Slavka Gerasimović, „Izveštaj o kongresu Internacionalnog ženskog saveza u Dubrovniku“, „Glasnik Jugoslovenskog ženskog saveza“, Beograd, Oktobar–Novembar 1936, br. 9, str. 71, 72, 73, 74, 75, 76; 
  5. „Sokolsko društvo Korčula “,„Sokolski glasnik“, Beograd, 6 avgusta 1938, br. 30, str. 10;

 

Vezane vijesti:

Rad Savez Sokola u duhu slovenske uzajamnosti

rad sokola na kosovu i metohiji u međuratnom periodu

Rusko Sokolstvo u Kraljevini Jugoslaviji

SOKOLSKO OBELEŽAVANjE KOSOVSKE BITKE

SOKOLI NA SLETU U ZAGREBU 1924.

SOKOLI U JASENOVCU – Jadovno 1941.

NAPADI NA SOKOLSKA DRUŠTVA U BANOVINI HRVATSKOJ …

SOKOLI I MLADA BOSNA – Jadovno 1941.

Sokoli u borbi protiv klerikalizma u Zapadnoj … – Jadovno 1941.

RAD SOKOLA NA KOSOVU I METOHIJI – Jadovno 1941.

SAVEZ SOKOLA U PRIPREMI ODBRANE OTADžBINE – Jadovno …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: