fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kozarska Dubica: Obuku o izučavanju holokausta pohađalo 65 nastavnika

U organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkog pedagoškog zavoda u Kozarskoj Dubici održan je seminar pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih naroda u logorima Donja Gradina i Jasenovac“.

Seminar pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih naroda u logorima Donja Gradina i Jasenovac“. Seminar, na kojem su glavni predavači bili istoričari Memorijalnog centra za jeverejske žrtve Holokausta “Jad Vašem“ iz Izraela, namijenjen je profesorima srpskog jezika i istorije u srednjim školama Republike Srpske, čija je dužnost da istorijske činjenice o stradanjima u Jasenovcu i Donjoj Gradini prenose svojim đacima.

Istina o svirepim ubistvima 700. 000 jasenovačkih žrtava ne smije biti zaboravljena i dužnost je obrazovnog sistema i civilizacijskog društva, poruka je seminara. Do sada je kroz ovakve seminare prošlo 65 nastavnika srpskog jezika i istorije u Republici Srpskoj. Ovaj put predavači su stigli iz Izraela, kako bi se proučavanje Holokausta primijenilo na našu istoriju.

Šef Odjeljenja za Centralnu Evropu Međunarodne škole „Jad Vašem“ u Izraelu Hava Baruh izjavila je da ta ustanova radi sa profesorima širom svijeta i prenosi iskustva o izučavanju Holokausta.

„Kada govorimo o Holokaustu, mi razumijemo da to nije samo komemoracija, već učenje o razlozima zašto se to dogodilo“, rekla je Baruhova novinarima.

Ona je naglasila da dolazak u Donju Gradinu gubi smisao ako mlade generacije ne znaju šta se i zašto tamo dogodilo.

Jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem u svijetu. U Donjoj Gradini nalazi se 125 masovnih grobnica, ostaci fabrike sapuna i topola užasa.

Direktor Javne ustanove Spomen-područje „Donja Gradina“ Tanja Tuleković potvrdila je da to memorijalno područje godišnje obiđe između 10 i 12 hiljada posjetilaca, među kojima su i organizovane posjete učenika osnovnih i srednjih škola.

„Svi profesori koji će proći ovu radionicu ove godine imaju od koga da nauče i ja računam da ćemo svoju obavezu prema žrtvama u Jasenovcu i Donjoj Gradini, svim tim silnim ljudima koji su izginuli i koji su na svirep način ubijeni, na neki način odužiti, jer ćemo na naše mlade naraštaje prenijeti obavezu da se ne zaboravi, obavezu sjećanja na sve naše pretke“, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Darko Banjac poručio je da će deklaracija o genocidu nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu od strane NDH biti upućena na adresu svih parlamenata u svijetu. On je poručio da Donja Gradina mora imati poseban status, kao i posebno mjesto u budžetu Republike Srpske, ali i u okviru aktivnosti Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Banjac: Jasenovac i Donja Gradina značajni za istoriju čitavog srpskog naroda

Malešević: O stradanju Srba prema pedagoškom principu Instituta „Jad Vašem“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: