Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kovač: Svjetski obavještajci znali da Srbi nisu počinili masakr u Miskinovoj i na Markalama (VIDEO)

Svjetski obavještajci sve vrijeme znali su da Srbi nisu počinili masakr u redu za hljeb u Miskinovoj i na Markalama, izjavio je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Srpske Republike Bosne i Hercegovine Tomo Kovač.

Intervju sa Tomislavom Kovačem Foto: RTRS
Intervju sa Tomislavom Kovačem
Foto: RTRS

– Granata na civile u Miskinovoj nije mogla biti ispaljena sa srpskih položaja, a masakr na Markalama pripremali su i sproveli inžinjeri namjenske industrije okupljeni oko Zaima Backovića, zbog viših političkih i ideoloških ciljeva, i to su strani obavještjaci znali. Teroristički napadi širom svijeta danas opravdavaju ciljeve sličnih ideologija, kaže Kovač, u intervju za našu televiziju.

Kovač kaže da je analizom snimka masakra u redu za hljeb 27. maja 1992. u ulici Vase Miskina u Sarajevu jednostavno dokazati da za smrt 26 i ranjavanje 108 ljudi nije odgovorna granata ispaljena sa srpskih položaja.

– Postojao je stan Državne bezbjednosti u ulici Vase Miskina iz kojeg je napravljen statičan snimak i bez haosa i panike pod uglom od 45 stepeni. Radovan Karadžić optužen je za taj događaj. Odbrana je uspjela da dokaže da je primitivni MRUD pokosio te ljude i odustali su od te tačke optužnice. Ostaje pitanje šta dalje rade haški istražioci, SIPA, bh Tužilaštvo, rekao je Kovač.

Za razliku od sarajevske policije, koja nije imala na raspolaganju sredstva za sprovođenje savršenog zločina, vojna namjenska industruja, prema Kovačevoj tvrdnji, organizovala je i mnogo studioznije sprovela zločin na pijaci Markale.

– Inženjeri vogošćanske namjenske industrije okupljeni oko Zaima Backovića, studiozno su pripremali Markale, a lokacija je bila bliža njihovoj konstrukciji da je zločin mogla izazvati srpska granata. Kada smo analizirali snimak vidjelo se i po tome ko se prvi našao na Markalama, prepoznati inženjeri namjenske industrije, koji su bili tu, trenutno.Tu imamo međunarodni faktor koji dozvoljava zločin nad svojim narodom i iste metode. Imali smo i tada strane obavještajne službe, koje su znale, ali su dozvolile da takva politička borba može da prođe, istakao je Kovač.

I za ubijenih 68 i ranjena 144 lica odgovornim su označeni Srbi, a porodicama žrtava i preživjelim, zarad viših ciljeva, druga istina, izgleda nije potrebna.

Ni okupljeni na antiratnim protestima 1992. u Sarajevu ne bi smjeli znati po čijem nalogu je na njih pucano snajperima. Kovač je i o tome otvoreno govorio, kao i o savjetovanju u Mehurićima kod Travnika, gdje su nakon dolaska na vlast Alije Izetbegovića doneseni pravci djelovanja patriotske lige, preteče tzv. Armije BiH Sefera Halilovića te zelenih beretki i da je kao meta postavljeno sve srpsko, pa i hrišćansko.

Odgovornost je, kaže Kovač i na srpskim akterima ovih, ali i drugih događaja, jer znaju, a ćute. Intervju sa bivšim

ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomom Kovačom – I dio i II dio.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Protekle 22 godine od zločina na pijaci Markale | Jadovno 1941.

Markale nisu pogođene sa srpskih položaja | Jadovno 1941.

Irski oficir: Armija BiH naciljala Markale | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: