Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

KOVAČ: OD PRIJERATNIH 160.000, DANAS SVEGA 8.000 SRBA

Datum objave: ponedeljak, 2 aprila, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

sarajevo-pic.jpg

BEOGRAD, 2. APRILA /SRNA/ – U nekada drugom po veličini srpskom gradu – Sarajevu prije proteklog rata živjelo je oko 160.000 Srba, a danas ih ima maksimalno oko 8.000, izjavio je sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Drago Kovač.

“Politika je još dominirajući problem i to je ono što i ovo malo Srba tjera iz Sarajeva”, rekao je Kovač za beogradsku “Politiku”.

On tvrdi da su Srbi u Sarajevu građani “ne drugog nego trećeg reda” i da zbog “sistemske institucionalne opstrukcije sarajevskih vlasti, bolje reći bošnjačkih, više i nema Srba koji bi željeli da se vrate u svoj rodni grad”.

“Postoji realna opasnost od potpunog nestanka Srba sa polovine današnje BiH”, upozorava Kovač.

Tvrdnji da su Srbi trećerazredni građani Sarajeva i da nemaju ni status manjine, Kovač dodaje i činjenicu da se u ovom gradu nijedne novine ne štampaju na ćirilici, da je rađanje srpske djece u domenu statističke greške, da se godišnje u crkvama na području Sarajeva obavi četiri do pet krštenja, a vjenčanja jedno ili nijedno.

“Srbi ne mogu dobiti posao, nema ih na rukovodećim mjestima, onemogućeno im je da budu birani, kako u federalni parlament, tako i u sve druge organe. U Kantonu Sarajevo radi svega dva odsto Srba”, naglašava Kovač.

Prema njegovim riječima, obnova porušene srpske imovine na području Federacije BiH, u Sarajevu posebno, i odnos tamošnjih vlasti prema tom pitanju, uz sve već pomenuto, priča je u kojoj su Srbi poniženi.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je još 2008. godine izdvojilo oko četiri miliona maraka za obnovu oko 200 srpskih stambenih objekata u Sarajevu. U opštinama Novi Grad i Centar nije ni do danas obnovljena nijedna kuća”, rekao je Kovač.

On navodi da brojke govore o tome koliko je Republika Srpska uradila na povratku.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je iz svog budžeta u posljednjih pet do šest godina za povratak Bošnjaka i Hrvata u Srpsku izdvojila više od 65 miliona maraka, dok je FBiH u istom tom periodu za povratak Srba obezbijedila tek oko tri miliona, iako je broj onih koji su se izjasnili za povratak u Srpsku, odnosno FBiH gotovo izjednačen, oko 15.000.

“Samo u posljednje dvije godine Republika Srpska izdvojila je oko 10.000 miliona KM, a FBiH nijednu marku”, dodao je Kovač.

 

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top