Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOVAČ: OD PRIJERATNIH 160.000, DANAS SVEGA 8.000 SRBA

sarajevo-pic.jpg

BEOGRAD, 2. APRILA /SRNA/ – U nekada drugom po veličini srpskom gradu – Sarajevu prije proteklog rata živjelo je oko 160.000 Srba, a danas ih ima maksimalno oko 8.000, izjavio je sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Drago Kovač.

„Politika je još dominirajući problem i to je ono što i ovo malo Srba tjera iz Sarajeva“, rekao je Kovač za beogradsku „Politiku“.

On tvrdi da su Srbi u Sarajevu građani „ne drugog nego trećeg reda“ i da zbog „sistemske institucionalne opstrukcije sarajevskih vlasti, bolje reći bošnjačkih, više i nema Srba koji bi željeli da se vrate u svoj rodni grad“.

„Postoji realna opasnost od potpunog nestanka Srba sa polovine današnje BiH“, upozorava Kovač.

Tvrdnji da su Srbi trećerazredni građani Sarajeva i da nemaju ni status manjine, Kovač dodaje i činjenicu da se u ovom gradu nijedne novine ne štampaju na ćirilici, da je rađanje srpske djece u domenu statističke greške, da se godišnje u crkvama na području Sarajeva obavi četiri do pet krštenja, a vjenčanja jedno ili nijedno.

„Srbi ne mogu dobiti posao, nema ih na rukovodećim mjestima, onemogućeno im je da budu birani, kako u federalni parlament, tako i u sve druge organe. U Kantonu Sarajevo radi svega dva odsto Srba“, naglašava Kovač.

Prema njegovim riječima, obnova porušene srpske imovine na području Federacije BiH, u Sarajevu posebno, i odnos tamošnjih vlasti prema tom pitanju, uz sve već pomenuto, priča je u kojoj su Srbi poniženi.

„Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je još 2008. godine izdvojilo oko četiri miliona maraka za obnovu oko 200 srpskih stambenih objekata u Sarajevu. U opštinama Novi Grad i Centar nije ni do danas obnovljena nijedna kuća“, rekao je Kovač.

On navodi da brojke govore o tome koliko je Republika Srpska uradila na povratku.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je iz svog budžeta u posljednjih pet do šest godina za povratak Bošnjaka i Hrvata u Srpsku izdvojila više od 65 miliona maraka, dok je FBiH u istom tom periodu za povratak Srba obezbijedila tek oko tri miliona, iako je broj onih koji su se izjasnili za povratak u Srpsku, odnosno FBiH gotovo izjednačen, oko 15.000.

„Samo u posljednje dvije godine Republika Srpska izdvojila je oko 10.000 miliona KM, a FBiH nijednu marku“, dodao je Kovač.

 

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: