Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Košarac: Porazno da Sarajevo 20 godina ignoriše činjenice

Datum objave: sreda, 2 novembra, 2011
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

stasa_kosarac.jpg

Porazno je za BiH da zvanična sarajevska politika 20 godina ignoriše činjenice šta se desilo u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine, poručio je šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Komentarišući prijedloge iz Federacije BiH (FBiH) da se u Dobrovoljačkoj podigne spomen-obilježje u sjećanje na “legalnu” i “legitimnu akciju protiv neprijateljske vojske”, Košarac je rekao da Republika Srpska ne želi ništa drugo nego istinu.

“Treba da se napokon fokusiraju na istinu da se kolona JNA mirno povlačila iz kontaminiranog Sarajeva i da je prilikom povlačenja, u Dobrovoljačkoj ulici, napala tzv. Armija BiH”, istakao je Košarac u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, problem je što Sarajevo želi da minimizira događaje u Dobrovoljačkoj i što želi da se to predstavi kao legitiman čin tzv. Armije BiH.

“Spomenik koji mi tražimo nije samo spomenik Srbima stradalim u koloni JNA u povlačenju, već i Hrvatima, i Bošnjacima i drugima, jer je to bila vojna formacija multietničkog sastava”, naglasio je Košarac.

On je rekao da srpska strana ima puno pravo da se sva mjesta na kojima su stradali Srbi vidno obilježi spomen-pločom, ne samo u Dobrovoljačkoj ulici, nego i u Pofalićima i Žuči u Sarajevu, ali i Tuzli i drugdje.

“Ne radi se o provokaciji, već imamo obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama. Mi od toga nećemo odustati”, poručio je Košarac.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Fondacija za istinu, pravdu i dostojanstvo proslijedili su gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu svoje verzije teksta za spomen-obilježje u Dobrovoljačkoj ulici, sada Ulici Hamdije Kreševljakovića.

U oba teksta se napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj karakteriše kao “legalna” i “legitimna” akcija protiv “neprijateljske vojske”, pri čemu se ne slažu podaci o broju poginulih pripadnika JNA – Kantonalno ministarstvo za boračka pitanja navodi da ih je poginulo sedam, a Fondacija pet.

U napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine je, prema srpskim izvorima u BiH, ubijeno više od 40 vojnika i oficira.

Napad su na prevaru, kršeći dogovor o mirnoj evakuaciji, izvršili pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija “Zelene beretke i “Patriotska liga”.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, u tom napadu su ubijena 42 pripadnika JNA i civila, među njima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top