Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Koridor života bitka svih bitaka

Banjaluka – Akcija “Koridor života” iz juna 1992. godine jedna je od najznačajnijih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer je njegovim probojem prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela RS i Republike Srpske Krajine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović naglasio je da je zahvaljujući hrabrom rukovodstvu Vojske RS i vojnicima odblokiran život.

– Sa ponosom se sjećamo tog vremena i izvođenja prve akcije Vojske RS čiji je cilj spajanje teritorije Srpske, jer se 1992. godine srpski narod nalazio u vrlo nepovoljnom, ne samo političkom već i vojnom položaju – naveo je predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić u Ristića Gaju u dobojskom mjestu Opsine gdje je juče obilježen početak proboja “koridora života”.

Komandant jedne od četa 16. motorizovane brigade Vojske RS Đorđe Rogić kaže da je “Koridor života” bila časna i teška borba, što potvrđuje i podatak da su neprijateljske snage imale tri puta više vojnika. Zamjenik komandanta Taktičke grupe dva i komandant odreda iz zapadne Slavonije Krsta Žarković je istakao da je zapadni prostor bio praktično politički i životno nestao, o čemu svjedoči i gubitak 12 banjalučkih beba.

– Tom akcijom smo donijeli kiseonik. Ta akcija je značila život – istakao je Žarković.

Osnovni razlog zbog kojeg je Generalštab Vojske RS donio odluku o probijanju koridora bila je smrt 12 beba i umiranje bubrežnih bolesnika u banjalučkom Kliničkom centru zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika, jer je na snazi bila vazdušna blokada koju je uveo Savjet bezbjednosti UN. Naredbom komandanta Prvog krajiškog korpusa Vojske RS generala Momira Talića pokrenuta je operacija “Koridor života”.

(Srna)

Izvor: Glas Srpske

 

Vezane vijesti:

Savčić: Zahvalnost borcima i narodu krnjinskog kraja

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo | Jadovno …

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, II deo | Jadovno …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: