Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kontradiktorni oko mrtvih

Datum objave: utorak, 10 jula, 2012
Objavljeno u Bljesak
Veličina slova: A- A+

eshumacija_srpskih_zrtava.jpg

Iz zajedničke grobnice u Donjem Rajiću u zapadnoj Slavoniji ekshumirano je 28 srpskih žrtava operacije “Bljesak” s početka maja 1995. godine. Šef Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić za HRT-e izjavio je da su na toj lokaciji bili sahranjeni “uglavnom pripadnici neprijateljske vojske i nekoliko civila”, što demantiraju podaci iz Veritasa koji govore da je riječ o civilima, prosječne starosti preko 70 godina

Ekshumaciju je obavljala hrvatska Uprava za zatočene i nestale koja djeluje pri Ministarstvu branitelja, prisustvovali su joj predstavnici Komisije za nestala lica Srbije i Instituta za nestala lica BiH, a posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje slijedi njihova identifikacija.

Ekshumirani leševi asanirani su na širem području Rajića nakon “Bljeska”, pa su kao neidentificirani, prema Ženevskim konvencijama, bili pokopani u okviru groblja, navodi se u saopćenju Ministarstva. Znatno opširnije izvijestili su iz beogradskog udruženja “Veritas”, koje je navelo da je među posmrtnim ostacima Srba bilo i pet posmrtnih ostataka ženskog spola.

– Prema popisu poginulih lica u akciji “Bljesak” sa mjestom pokopa posmrtnih ostataka, koji je hrvatska strana predala srpskoj u martu 1996. godine, na lokaciji u Donjem Rajiću pokopano je 26 posmrtnih ostataka, od kojih 12 pod imenom, a ostali pod oznakom NN (nepoznat). Od tih 12 preliminarno identifikovanih, devet su civili, prosječne starosti od preko 72 godine, među kojima su i četiri žene – ističe Savo Štrbac.

Kaže da su ti podaci u kontradikciji s izjavom pukovnika Ivana Grujića, predsjednika Uprave za zatočene i nestale, danoj HRT-u, u kojoj je rekao su na toj lokaciji bili sahranjeni “uglavnom pripadnici neprijateljske vojske i nekoliko civila”.

– Na groblju u Donjem Rajiću pokopani su posmrtni ostaci zapadnoslavonskih Srba, uglavnom ubijenih u svojim kućama, a najviše u selu Paklenica – tvrdi Štrbac i dodaje da se na tom području nalazi nekoliko manjih grobišta s ukupno 28 posmrtnih ostataka srpskih žrtava “Bljeska”, dok za 80 srpskih žrtava stradalih u ovoj akciji uopće nema podataka o mjestima ukopa.

– Na području UN sektora Zapad, u “Bljesku” je po podacima “Veritasa” smrtno stradalo 283 lica srpske nacionalnosti, od čega 57 žena i devetero djece starosti do 14 godina. Do sada je riješena sudbina 75 lica, od toga 41 na području Hrvatske, a 34 na području Republike Srpske, gdje su ubijeni avionskim bombama i artiljerijskim granatama. Neki su na tu stranu mrtvi prevezeni ili su umrli od zadobivenih povreda – ističe Štrbac.

AUTOR: Nenad Jovanović

 

Izvor: SNV
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top