Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Koncert za obnovu Nemanjićkog manastira na Dugoj Njivi

Duga_Njiva

Dobrotvorni koncert „Od Kozare sestri Trebavi“ biće održan u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci u četvrtak, 10. maja, sa ciljem da se prikupe sredstva za obnovu Svetonemanjićkog manastira u Dugoj Njivi, posvećenog Svetom caru Lazaru.

Cjelovečernji program igre i pjesme sa ove dvije ponosne planine izvešće Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica“ iz Banjaluke, a specijalni gosti biće pjevačka etno grupa “Vida“ iz Modriče, saopšteno je iz manastira.

Iz manastira navode da ova manifestacija ima za cilj i da se Kozara svojoj sestri Trebavi na najbolji način pridruži obilježavanju mjesta sa kojeg je vođena najsvjetlija operacija proteklog otadžbinskog rata – „Koridor 92“, a kojom je Kozara i krajiške opštine spojena sa ostatkom Srpske.

„Komandno mjesto te junačke akcije se nalazilo upravo na mjestu gdje je Dragutin Nemanjić u 13. vijeku sagradio manastir, a kojeg su otomanski okupatori srušili do temelja. Danas je to gradilište na kojem iz pepela niče stara zadužbina Nemanjića, a uz pomoć blagočestivog naroda Srpske zablistaće ponovo u svom drevnom sjaju“, navedeno je u saopštenju iz manastira.

Koncerta će početi u 20.00 časova, a program manifestacije otvariće prigodnom besjedom nastojatelj manastira Duga Njiva jeromonah Maksim Ilić.

Organizatori su pozvali građane da, umjesto prodaje ulaznica za koncert, na ulazu u salu pozorišta u za to predviđenu kutiju daju prilog prema mogućnostima. Svi koji ne mogu prisustvovati koncertu, a žele dati prilog, to mogu učiniti putem računa broj: 562-011-80598337-46 otvorenog kod NLB Razvojne banke na ime Srpski pravoslavni manastir Svetog cara Lazara – Duga Njiva.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: