Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KONAČNO ISTRAGA U PREDMETU „KUKAVICE“

srna2.jpgISTOČNO SARAJEVO, 19. JUNA /SRNA/ – Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu pokrenulo je istragu u predmetu „Kukavice“, po tužbi koju su 16. juna 2006. godine podnijele porodice žrtava ovog strašnog zločina nad kolonom nezaštićenih srpskih civila koji su bježali iz Goražda i okolnih sela, a koji se dogodio 27. avgusta 1992. godine.

Veljko Lasica, predstavnik porodica žrtava ovog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, a koji je i sam žrtva napada u kojem je izgubio lijevu nogu, rekao je Srni da je nakon današnjeg razgovora sa postupajućim tužiocem nadležnog tužilaštva u predmetu „Kukavice“ relativno zadovoljan.

„Iako je prošlo 20 godina od ovog strašnog napada na kolonu Srba i šest godina od podizanja tužbe, ipak je ohrbarujuće da je konačno data naredba za provođenje istrage. Postupajući tužilac mi je rekao da se aktivno radi na ovom predmetu i na provođenju istrage i relativno sam zadovoljan onim što sam čuo“, rekao je Lasica, izrazivši očekivanje da će ovaj postupak vrlo brzo biti priveden kraju.

U napadu na kolonu srpskih civila, u kojoj je bilo oko 1.000 staraca, žena i djece, muslimanski ekstremisti ubili su 25 nedužnih Srba, dok ih je 80 ranjeno.

Kolona je krenula iz sela Jabuka preko Mesića do Rogatice, ali su je muslimanski ekstremisti napali u kanjonu kod Mesića, a svu žestinu svog napada pokazali su na ulazu u mjesto Kukavice.

Lasica kaže da je to bio strašan prizor i da se pucalo sa svih strana na nedužne civile.

„Deblokadu i proboj prema Goraždu izvršili su pripadnici srpske jedinice iz Rogatice pod komandom Rajka Kušića. To je za nas bio jedini spasa. Zato Srbi Goražda i okolnih sela veliku zahvalnost duguju tom srpskom junaku i njegovoj jedinici, koja je deblokirala Srbe u Goraždu i omogućila izlaz“, naglasio je Lasica.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: