fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KONAČNA ODLUKA U MAJU

Dragoljub_Draza_Mihailovic_5.jpg
Dragoljub Draža Mihailović

U Višem sudu u Beogradu završen je višegodišnji dokazni postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, a konačna odluka trebalo bi da bude donesena u maju.

Završne riječi u postupku za rehabilitaciju zakazane su za 12. maj, dok se saopštenje odluke očekuje 14. maja.

Zastupnik podnosilaca zahtjeva za rehabilitaciju Mihailovića, advokat Zoran Živanović, rekao je da očekuje da će biti donesen akt o rehabilitaciji.

Na ročištu su predstavljeni pisani dokazi, među kojima su stenogramske bilješke sa suđenja, dopisi vlada Velike Britanije i SAD, kao i izvještaji Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica.

Neposredno prije početka suđenja, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u sudnici je uputio više uvreda koordinatoru nevladine organizacije „Žene u crnom“ Staši Zajović koja se protivi rehabilitaciji Mihailovića, prenijeli su beogradski mediji.

Poslije nekoliko Šešeljevih uvredljivih komentara o njenom fizičkom izgledu, sudski stražar je opomenuo Šešelja, ali mu je lider radikala odgovorio: „Ko si ti da mene ućutkaš“.

Zajovićeva je rekla da su prijetnje i uvrede koje su joj upućene „kontinuitet u praksi ultradesničarskih organizacija“ i blaćenje onih koji se bore protiv fašizma i zalažu za mir u regionu i dodala da to „pokazuje i koliko je opasna i sama pomisao na rehabilitaciju“ Mihailovića.

Zahtjev za rehabilitaciju Draže Mihailovića 2006. godine podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtjevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine.

Rješenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu kao datum Mihailovićeve smrti utvrđen je 17. jul 1946. godine.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

vojislav mihailović položio vijenac na dražin spomenik

Rehabilitacija Draže Mihailovića 14. maja? – Jadovno 1941.

postupak rehabilitacije mihailovića počeo ispočetka

Posle četiri decenije zabrane: američka knjiga o Draži …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: