fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Komisija: Završena ekshumacija tela 15 Srba ,žrtava „Oluje“, sledi identifikacija

Danas je na području Karlovačke županije završena ekshumacija posmtrnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti stradalih u „Oluji“, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Foto: Arhiva VN

Danas je na području Karlovačke županije završena ekshumacija posmtrnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti stradalih u „Oluji“, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Nadležni organi Hrvatske završili su proces ekshumacije koji je trajao šest radnih dana i ekshumirani su posmrtni ostaci 15 lica i to na mesnom groblju u Ličkoj Jesenici (5), groblju Svetog Petra u Dugoj Resi (1), mesnom pravoslavnom groblju u Malom Kozincu (6), mesnom groblju u Gornjem Sjeničku (1), mesnom groblju Božić u Podgorju Krnjačkom (1) i na mesnom groblju u Tušiloviću (1).

Prema preliminarnim podacima pet tela je ženskog pola, osam tela muškog pola, a za dva tela nije bilo moguće utvrditi pol.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci su transportovani u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gde će biti uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, a potom će biti obavljena i njihova identifikacija.

Utvrđeno je da su na mesnom groblju u Plaški u ranijem periodu po pojedinačnim zahtevima porodica ekshumirani posmrtni ostaci dva lica, na osnovu preliminarno utvrđenog identiteta.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora ekshumacijama su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica, navedeno je u saopštenju Komisije, uz konstataciju da je nastavak ekshumacija od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa sukobima.

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

Oluja će trajati dok sudbina nestalih ne bude poznata

Porodice nestalih u Hrvatskoj: “Oluja” za nas i dalje traje

„Oluja“, 23 godine posle: Beograd nikad neće biti Gračac

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: