Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komisija za Srebrenicu i Sarajevo: Biće zatražena pomoć generala Mekenzija

Bivši komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi biće angažovan u radu Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, kao i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, piše današnji Glas Srpske.

Luis Mekenzi
Luis Mekenzi

List navodi tvrdnje jednog od bliskih saradnika predsjedavajućeg te komisije i izraelskog stručnjaka za istraživanje Holokausta Gideona Grajfa, da je gotovo sigurno da će Mekenzi biti pozvan da, u najmanju ruku, iznese svoja saznanja o dešavanjima u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, sa akcentom na Sarajevo, zato što ima nesporan kredibilitet da o tome govori.

– Ako komandant Unprofora iz tog perioda nije mjerodavan i kredibilan da govori o onome što se dešavalo, onda ne znam ko jeste. Da Mekenzi nije nekoliko puta izrazio sumnju u „zvaničnu“ verziju dešavanja u Srebrenici, vjerovatno bi bio miljenik bošnjačke politike, ali pošto je iznosio suprotan stav i tvrdio da tamo nije počinjen genocid, onda je njegov kredibilitet sporan – kaže sagovornik Glasa Srpske.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da su međunarodne komisije za Srebrenicu i Sarajevo potpuno nezavisne i da ne zna ko će osim imenovanih članova učestvovati u njihovom radu, ali pozdravlja namjeru da pojedinci, kao što je penzionisani kanadski general, bar u svojstvu svjedoka iznesu svoja zapažanja iz spornog perioda.

– Vrlo je značajno da čovjek koji je boravio ovdje i bio direktan učesnik nekih događaja iznosi mišljenje koje odgovara namjeri da bude preispitano šta se zaista dešavalo i u srebreničkoj regiji i na području Sarajeva – kaže Kojić.

General Luis Mekenzi rekao je nedavno da 1995. godine u Srebrenici nije počinjen genocid, već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Hagu smatra sramotnim.

Izvor: RTRS

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: