Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

KOMENTAR: Stipe Fruškogorac i pogrom Albanaca u Srbiji

Datum objave: utorak, 14 maja, 2019
Veličina slova: A- A+

Ima jedan kućerak u Sremu i u njemu – Stjepan Mesić. U vikendici Aleksandra Popova na Fruškoj gori, čuveni mrtvozornik SFRJ učestvovao je na konferenciji o antifašizmu navodeći da se “Jasenovac i Blajburg ne smeju izjednačavati”.

Milan Babović
Milan Babović

Sasvim prirodan stav, reklo bi se, ali je neprirodno to što ga izriče baš Stipe. Evo jednog podsećanja kako je tokom govora u Australiji, početkom devedesetih, baštinio tekovine borbe protiv Trećeg rajha:

– Nemamo mi Hrvati kome da se izvinjavamo. Za razliku od drugih mi smo dva puta pobedili. Prvi put 10. travnja 1941, kada su nam sile Osovine priznale državu (NDH), a drugi put posle rata kada smo se sa pobednicima našli za istim stolom.

I ovo što nam traže, klekni u Jasenovcu, klekni ovdje, klekni tamo; nemamo mi zašta da klečimo…

Nije tu kraj. Čuveni antifašista je 1992. u Novskoj govorio da su ljudi poslati u Jasenovac “praktično spaseni” i da je to bio “radni logor”. Time je ustoličio monstruoznu tezu o mučilištu kao letnjikovcu, maltene mestu dobre zabave, koju zastupaju Igor Vukić i ostali besprizornici.

Ponosni rasturač Jugoslavije u živopisnom krajoliku izrekao je još jednu podjednako opasnu ocenu. Kazao je i da je “bauk fašizma zahvatio Hrvatsku i Srbiju”. Kakve li ogavne simetrije za čije razbijanje zaista ne treba trošiti slova.

No, Stjepan sigurno zna da je ovde plodno tlo za njegovu brigu, pošto imamo bataljone NVO karikatura i ucveljenih žderača bureka koje nas junački brane od fašizma kojeg nema.

Najbolji primer su nesrećnice u crnom koje su na Dan pobede u centru Beograda otpevale Internacionalu na albanskom “u znak solidarnosti sa Albancima koji trpe pogrom u Srbiji”?! Eto toliko…

Autor: MILAN BABOVIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top