Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOMENTAR: Brgud

Dve devojke podmetnule su požar u selu Brgud, desetak kilometara od Benkovca, u kojem živi jedva petnaestak Srba. Želele su, kažu, da se osvete Srbima za Domovinski rat

Vuk Mijatović
Vuk Mijatović

Kada je seme zla zasejano na Balkanu, više niko ne pamti, ali godinama se čini sve da redovno raste i bogato cveta. Zaliveno je obilno krvlju u ratovima devedesetih, a već decenijama se uredno đubri ekstremizmom i šovinističkom propagandom. I izbili su novi pupoljci ovih dana u Hrvatskoj. Dve devojke podmetnule su požar u selu Brgud, desetak kilometara od Benkovca, u kojem živi jedva petnaestak Srba. Želele su, kažu, da se osvete Srbima za Domovinski rat.

Kada je rat završen jedna od njih imala je tri godine. Druga je rođena godinu dana posle rata. Rat, smrt i nesreću nisu mogle da zapamte. Ali dobro pamte sliku koja im se servira od rođenja – da su Srbi njihovi neprijatelji, a da je “Oluja” akcija u kojoj su ti neprijatelji pravedno “počišćeni”. Dobro čuju i Tompsona koji ideologiju mržnje vešto, a pokvareno profiterski, pretače u (kvazi)stihove praćene lošom muzikom.

Možda ne možemo da se čudimo, ali moramo da se zapitamo kako smo došli do toga da je dva mlada uma moguće do te mere otrovati mržnjom, da odluče da pokrenu sopstvenu “Oluju” protiv nevinih i dobrim delom ostarelih Srba u nekom zabačenom selu.

Možda odgovor zna onaj hrvatski general koji je, poput mnogih, završio jugoslovenske vojne škole, kleo se Titu i Jugoslaviji, bratstvu i jedinstvu. I to sebi, od kada je postao Hrvat, ne može da oprosti, pa ga jugoslovenski vragovi još proganjaju i svuda ih vidi. Pa i u požarima za koje ih optužuje. I čudite se onda dvema devojkama koje su uz takve i slične izjave odrasle.

Glasove razuma, poput onih koji su usred povike da požare izazivaju Jugosloveni i Srbi, poručivali da piromani nemaju nacionalnost, te dve devojke ne mogu da čuju. Topmpson, nažalost, ima mnogo bolje ozvučenje.

Autor: Vuk Mijatović

Vezane vijesti:

Lošo: Požare podmeću „Jugosloveni“

Zapalila selo jer u njemu žive Srbi

Hrvatski vatrogasci gase masovnu histeriju: Požare su, naravno, podmetnuli Srbi

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: