Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOMEMORACIJA ZA UBIJENE SRBE U VARIVODAMA I GOŠIĆU

Varivode - Spomen krst

Varivode – Spomen krst

U selima Varivode i Gošić kod Kistanja u ponedjeljak, 28. septembra, biće održana komemoracija u spomen na srpske civile sa područja Šibensko-kninske županije ubijene nakon akcije “Oluja”.
Komemoraciju organizuju Srpsko narodno vijeće (SNV) i opština Kistanje.

U selu Gošić 27. avgusta 1995. godine ubijeno je sedam starijih srpskih civila – Savo (70), Vasilj (68), Grozdana (75), Marija (81), Kosovka (77), Milka (75) i Dušan Borak (56), dok je desetak dana ranije ubijen i Gojko Ležaić (65).

Prije i u vrijeme ubistava u ovom selu nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti, saopšteno je iz SNV-a.

Skoro dva mjeseca nakon “Oluje”, 28. septembra 1995. godine ubijeno je devet mještana Varivoda – Dušan Dukić (59), Špiro (55), Jovo (75), Jovan (56), Radivoj (69), Marija (69), Milka (67) i Marko Berić (82), te Mirko Pokrajac (84).

Oni su ubijeni hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima. U selu se nisu odvijale nikakve vojne aktivnosti, niti je u njemu pronađeno oružje.

Ubijeni stanovnici ovih sela dio su civilnih žrtava koje su ubijene tokom i nakon “Oluje”.

“O razmjerama zločina koji su tada počinjeni najviše govori činjenica da skoro i ne postoji selo sa srpskim stanovništvom u sjevernoj Dalmaciji i Lici u kojem nije bilo ubistava jedne ili više osoba”, navodi se u saopštenju.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 djece.

Sa tog područja protjerano je oko 200.000 stanovnika, od kojih se svojim domovima vratio tek manji dio.

Za zločine u “Oluji” pred hrvatskim pravosuđem pokrenuta su četiri krivična postupka, a pravosnažno je osuđen samo Božo Bačelić, bivši komandant voda Izviđačke jedinice 113. šibenske brigade, za ubistva počinjena u Prokljanu i Mandićima.

U posljednjem izvještaju Državnog tužilaštva Hrvatske o radu na predmetima ratnih zločina, koji je objavljen u martu, među prioritetima se navodi pokretanje postupaka za zločine počinjene u Varivodama i Gošiću, ali do sada ne postoje naznake da je išta učinjeno po tom pitanju.

Komemoracija i vjerski obred u Varivodama biće održan u ponedjeljak, 28. septembra, sa početkom u 11.00 časova, a u Gošiću u 12.30 časova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:
Hrvatska odgovorna za zločin u Varivodama – Jadovno 1941.
NIŽI SUDOVI DA POŠTUJU MIŠLjENjE VRHOVNOG SUDA …
NOVCEM SE NE MOŽE NADOKNADITI NEČIJI ŽIVOT …
Oluja – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: