Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

KOMEMORACIJA ZA UBIJENE SRBE U VARIVODAMA I GOŠIĆU

Datum objave: utorak, 22 septembra, 2015
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Varivode - Spomen krst

Varivode – Spomen krst

U selima Varivode i Gošić kod Kistanja u ponedjeljak, 28. septembra, biće održana komemoracija u spomen na srpske civile sa područja Šibensko-kninske županije ubijene nakon akcije “Oluja”.
Komemoraciju organizuju Srpsko narodno vijeće (SNV) i opština Kistanje.

U selu Gošić 27. avgusta 1995. godine ubijeno je sedam starijih srpskih civila – Savo (70), Vasilj (68), Grozdana (75), Marija (81), Kosovka (77), Milka (75) i Dušan Borak (56), dok je desetak dana ranije ubijen i Gojko Ležaić (65).

Prije i u vrijeme ubistava u ovom selu nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti, saopšteno je iz SNV-a.

Skoro dva mjeseca nakon “Oluje”, 28. septembra 1995. godine ubijeno je devet mještana Varivoda – Dušan Dukić (59), Špiro (55), Jovo (75), Jovan (56), Radivoj (69), Marija (69), Milka (67) i Marko Berić (82), te Mirko Pokrajac (84).

Oni su ubijeni hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima. U selu se nisu odvijale nikakve vojne aktivnosti, niti je u njemu pronađeno oružje.

Ubijeni stanovnici ovih sela dio su civilnih žrtava koje su ubijene tokom i nakon “Oluje”.

“O razmjerama zločina koji su tada počinjeni najviše govori činjenica da skoro i ne postoji selo sa srpskim stanovništvom u sjevernoj Dalmaciji i Lici u kojem nije bilo ubistava jedne ili više osoba”, navodi se u saopštenju.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 djece.

Sa tog područja protjerano je oko 200.000 stanovnika, od kojih se svojim domovima vratio tek manji dio.

Za zločine u “Oluji” pred hrvatskim pravosuđem pokrenuta su četiri krivična postupka, a pravosnažno je osuđen samo Božo Bačelić, bivši komandant voda Izviđačke jedinice 113. šibenske brigade, za ubistva počinjena u Prokljanu i Mandićima.

U posljednjem izvještaju Državnog tužilaštva Hrvatske o radu na predmetima ratnih zločina, koji je objavljen u martu, među prioritetima se navodi pokretanje postupaka za zločine počinjene u Varivodama i Gošiću, ali do sada ne postoje naznake da je išta učinjeno po tom pitanju.

Komemoracija i vjerski obred u Varivodama biće održan u ponedjeljak, 28. septembra, sa početkom u 11.00 časova, a u Gošiću u 12.30 časova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:
Hrvatska odgovorna za zločin u Varivodama – Jadovno 1941.
NIŽI SUDOVI DA POŠTUJU MIŠLjENjE VRHOVNOG SUDA …
NOVCEM SE NE MOŽE NADOKNADITI NEČIJI ŽIVOT …
Oluja – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top