Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Komemoracija u Uštici za Rome ubijene u Jasenovcu: ‘Ovo je prilika da se ujedinimo’

Datum objave: ponedeljak, 3 avgusta, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

U ime predsjednice Republike vijenac je položila njena izaslanica, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić, a potom su vijence položila izaslanstva Sabora i Vlade, te lokalnih vlasti i romskih udruga

Komemoracija u Uštici za Rome ubijene u Jasenovcu
Komemoracija u Uštici za Rome ubijene u Jasenovcu

UŠTICA – Komemoracijom u organizaciji Romske udruge “Kali Sari” na romskom groblju Uštici, gdje leže posmrtni ostaci 16.173 Roma ubijenih u ustaškom logoru Jasenovcu, u nedjelju je, četvrtu godinu zaredom, obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmos.

U ime predsjednice Republike vijenac je položila njena izaslanica, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić, a potom su vijence položila izaslanstva Sabora i Vlade, te lokalnih vlasti i romskih udruga.

Komemoraciju je otvorio i na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu, a posebno u ustaškom logoru Jasenovac, podsjetio je saborski zastupnik i predsjednik organizacijskog odbora Porajmosa Veljko Kajtazi. “Ovaj dan mora biti dan jedinstva romske zajednice u Hrvatskoj, prilika da se ujedinimo, da brinemo jedni za druge i da se obrazujemo”, poručio je među ostalim Kajtazi.

Govoreći pred više stotina okupljenih sudionika Komemoracije, Željko Jovanović iz zaklade Otvoreno društvo Budimpešta – ured romskih inicijativa, rekao je među ostalim da bi “Hrvatska trebala snositi kolektivnu odgovornost” za stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu, na što je reagirao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, rekavši da Hrvatska nije sljednica NDH. “Republika Hrvatska ne baštini ništa i ništa nije dužna, a istina je da su Romi u Hrvatskoj danas priznata nacionalna manjina i ravnopravni građani Hrvatske,” istaknuo je Tolnauer.

I Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, grada koji je financirao uređenje romskog groblja u Uštici, upozorio je da je neprihvatljivo govoriti o kolektivnoj odgovornosti.

“Grad Zagreb živi multikulturalnost i u njemu se ne dijelimo. Zagreb nisu kulturne institucije i ustanove, nisu zgrade, grad čine ljudi koji u njemu žive,” kazao je Bandić, osvrnuvši se tako na Jovanovićevu izjavu kako Romi danas u Hrvatskoj, kao ni u Europi, ne ostvaruju sva svoja prava.

Aleksandar Tolauer je među ostalim rekao kako danas ima revizionističkih tendencija kad je riječ o zbivanjima za vrijeme Drugoga svejtskog rata i zločinima u Jasenovcu. “Kao članica EU ne smijemo dozvoliti negiranje zločina i izjednačavanje krvnika i žrtve, a ovakva sjećanja most su koji nas povezuje u dobru i oprostu,” poručio je.

Na značaj antifašističke borbe ukazao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca RH Franjo Habulin, a važnost antifašizma istaknuo je u svom obraćanju i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke, zastupnik Zdravko Ronko.

“Antifašizam je europskim narodima donio mir, slobodu, jednakost, ravnopravnost i multikulturu. Stoga u ime svih žrtava čuvajmo antifašističke ideale i na njima gradimo našu budućnost,” poručio je.

Romsko groblje u Uštici je, poručio je ministar kulture Berislav Šipuš, “mjesto sjećanja, ali i mjesto zavjeta.”

Među 16.173 Roma ubijenih u Jasenovcu, bilo je 5.608 djece.

Izvor: VIJESTI

Vezane vijesti:

ozvaničiti 2. avgust kao dan sjećanja na genocid nad romima

Uštica: Izgraditi Spomen sobu sa dokazima proživljenih …

Jasenovac – kultura sećanja – Jadovno 1941.

Jasenovac – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top