fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komemoracija u Uštici za Rome ubijene u Jasenovcu: ‘Ovo je prilika da se ujedinimo’

U ime predsjednice Republike vijenac je položila njena izaslanica, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić, a potom su vijence položila izaslanstva Sabora i Vlade, te lokalnih vlasti i romskih udruga

Komemoracija u Uštici za Rome ubijene u Jasenovcu
Komemoracija u Uštici za Rome ubijene u Jasenovcu

UŠTICA – Komemoracijom u organizaciji Romske udruge „Kali Sari“ na romskom groblju Uštici, gdje leže posmrtni ostaci 16.173 Roma ubijenih u ustaškom logoru Jasenovcu, u nedjelju je, četvrtu godinu zaredom, obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmos.

U ime predsjednice Republike vijenac je položila njena izaslanica, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić, a potom su vijence položila izaslanstva Sabora i Vlade, te lokalnih vlasti i romskih udruga.

Komemoraciju je otvorio i na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu, a posebno u ustaškom logoru Jasenovac, podsjetio je saborski zastupnik i predsjednik organizacijskog odbora Porajmosa Veljko Kajtazi. „Ovaj dan mora biti dan jedinstva romske zajednice u Hrvatskoj, prilika da se ujedinimo, da brinemo jedni za druge i da se obrazujemo“, poručio je među ostalim Kajtazi.

Govoreći pred više stotina okupljenih sudionika Komemoracije, Željko Jovanović iz zaklade Otvoreno društvo Budimpešta – ured romskih inicijativa, rekao je među ostalim da bi „Hrvatska trebala snositi kolektivnu odgovornost“ za stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu, na što je reagirao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, rekavši da Hrvatska nije sljednica NDH. „Republika Hrvatska ne baštini ništa i ništa nije dužna, a istina je da su Romi u Hrvatskoj danas priznata nacionalna manjina i ravnopravni građani Hrvatske,“ istaknuo je Tolnauer.

I Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, grada koji je financirao uređenje romskog groblja u Uštici, upozorio je da je neprihvatljivo govoriti o kolektivnoj odgovornosti.

„Grad Zagreb živi multikulturalnost i u njemu se ne dijelimo. Zagreb nisu kulturne institucije i ustanove, nisu zgrade, grad čine ljudi koji u njemu žive,“ kazao je Bandić, osvrnuvši se tako na Jovanovićevu izjavu kako Romi danas u Hrvatskoj, kao ni u Europi, ne ostvaruju sva svoja prava.

Aleksandar Tolauer je među ostalim rekao kako danas ima revizionističkih tendencija kad je riječ o zbivanjima za vrijeme Drugoga svejtskog rata i zločinima u Jasenovcu. „Kao članica EU ne smijemo dozvoliti negiranje zločina i izjednačavanje krvnika i žrtve, a ovakva sjećanja most su koji nas povezuje u dobru i oprostu,“ poručio je.

Na značaj antifašističke borbe ukazao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca RH Franjo Habulin, a važnost antifašizma istaknuo je u svom obraćanju i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke, zastupnik Zdravko Ronko.

„Antifašizam je europskim narodima donio mir, slobodu, jednakost, ravnopravnost i multikulturu. Stoga u ime svih žrtava čuvajmo antifašističke ideale i na njima gradimo našu budućnost,“ poručio je.

Romsko groblje u Uštici je, poručio je ministar kulture Berislav Šipuš, „mjesto sjećanja, ali i mjesto zavjeta.“

Među 16.173 Roma ubijenih u Jasenovcu, bilo je 5.608 djece.

Izvor: VIJESTI

Vezane vijesti:

ozvaničiti 2. avgust kao dan sjećanja na genocid nad romima

Uštica: Izgraditi Spomen sobu sa dokazima proživljenih …

Jasenovac – kultura sećanja – Jadovno 1941.

Jasenovac – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: