fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Komemoracija u Gornjoj Trebinji na Kordunu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/gornja-trebinja-ekshumacija.jpg

Kod crkve u Gornjoj Trebinji, pokopani su posmrtni ostaci više od 220 nevinih civilnih žrtava ubijenih na Badnjak i Božić, 6. i 7.januara 1942. godine, inače nedavno ekshumirani. Nevini civili pokupljeni su iz Skakavca i tog dijela pokupske doline, ubijeni te pokopani u četiri masovne grobnice na području šuma Domaćaj lug i Lipljansko mlađe.

Hrvatske šume ogradile su ta područja pa je do četiri masovne grobnice sada nemoguće normalnim putem doći. To je i bio glavni motiv da se napravi zajednička spomen kosturnica. Tri grobnice su bile identificirane i obilježene spomenicima dok se četvrte ni najstariji stanovnici toga kraja više ne sjećaju.

Sahrani su prisustvovali rodbina i potomci ubijenih, antifašisti i predstavnici srpske zajednice Karlovca i Karlovačke županije. Od poimenično popisanih 220 žrtava 147 je Srba, 72 Roma i jedan Rus, tadašnji pravoslavni sveštenik u Gornjoj Trebinji. Zločin u Gornjoj Trebinji dogodio se samo dva tjedna nakon pogroma Srba u Lasinjskom Sjeničaku i Prkosu 21. decembra 1941.godine, kada je ubijeno više od 1500 ljudi tog dijela Korduna.

O zločinu je u Gornjoj Trebni govorio Dušan Krivokuća (85) predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju spomen kosturnice i najzaslužniji za ovu akciju. Projekt je vrijedan 72 hiljade kuna. Polovicu tih sredstava obećao je karlovački gradonačelnik Damir Jelić, ŽV SNM Karlovačke županije je doniralo tri hiljade kuna, a SNV je obećao deset hiljada.

Potomci ubijenih su do sada sakupili 13 hiljada kuna pa nepokriveno za sada ostaje još deset hiljada kuna. Parastos je služio prvi karlovački paroh protojerej stavrofor Slaviša Simaković, dok je u ime antifašista govorio predsjednik tog karlovačkog udruženja Mirko Miladinović. Radovi će biti završeni do kraja ove godine, a otkrivanje spomen kosturnice je predviđeno 6. januara iduće godine, na 72. godišnjicu ovog zločina.

AUTOR: Milan Cimeša 

 

Izvor: SNV

 

Vezane vijesti: 

Komemoracija u Gornjoj Trebinji

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: