fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komemoracija na Radimlji: Pomen ustašama pored nekropole srpske loze Miloradovića

Na Radimlji kod  Stoca,  20.maja ove godine,pored grobova čuvene srpske zadužbinarske loze Miloradovića, održana je „svečana komemoracija za sve hrvatske branitelje, katolike poginule ili nestale u Drugom svijetkom ratu i poraću“.

To se u suštini odnosi na ustaše (jer u Hercegovini je malo ko bio domobran). Tim povodom misu je služio dr don Božo Goluža. Poslije intoniranja hrvatske himne „Lijepa naša“, načelnici  zapadnohercegovačkih opština su položili vijence kod spomenika „Blajburškim žrtvama“. Službeni sajt opštine Čapljina izvještava da je delegacija na čelu  sa načelnikom te opštine dr Smiljanom Vidićem  položila vijenac i svijeću.

Hrvatske vlasti su  spomenik „Blajburškim žrtvama“ podigle 2005. godine upravo pored najčuvenije nekropole stećaka, koja je i porodično groblje vlastele Miloradovića, zadužbinara manastira Žitomislića i mnogih drugih crkava i manastira u Hercegovini. Povod za to je navodna masovna likvdacija ustaša od strane partizana pored nekropole po završetku rata.

U stvari, u blizini nekropole partizani su ubili  četiri osobe od kojih je samo jedna Hrvat, jeda musliman i dva Srbina od kojih je jedan pravoslavni sveštenik Danilović.

Nekropola je odmah ispod sela Ošanjića, gde je se nalaze sudijske kamene stolice vlastele Miloradovića.

U ovom kraju Srbi su od ustaša skoro istrebljeni 1941, a njihovi ostaci su protjerani 1992. Imovina Srba je opljačkana ili uništena, a srpske kulturno istorijske spomenike, među njima i stećke Miloradovića, Hrvati i i muslimani proglašavaju svojom baštinom.

Pošto su vlast u Stocu, Hrvati su srpsku nekropolu i ustaški spomenik  ogradili  kao jedinstven prostor žičanom ogradom za koji naplaćuju ulaz.  O srpskim spomeničkim vrijednostima, van obnovljenih crkva i aktivnih grobalja, u federalnom dijelu Hercegovine ne brine  niko, čak ni da se uputi neki javni protest zbog  njihovog otimanja i skrnavljena.

Očigledno, slavni srpski preci su ostali bez dostojnih potomaka, čast rijetkim  izuzecima.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: