Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOLEKTIVNA APLIKACIJA EVROPSKOM SUDU ZA LjUDSKA PRAVA

Nikola_Puzigaca-711d34b0Članovi Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH podnijeli su kolektivnu aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv Hrvatske sa zahtjevom da ovoj državi nametnu zakonsku obavezu da im isplati sva dugovanja po osnovu stečenih prava.

Predsjednik Udruženja Nikola Puzigaća izjavio je Srni da se u aplikaciji traži da Sud, uz nadzor Komiteta Savjeta ministara EU, nametne Hrvatskoj generalne mjere koje će usvojiti da bi se povrede koje sud utvrdi otklonile i da nadoknadi njihove moguće posljedice.

Puzigaća je rekao da od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, takođe, traže da Hrvatska utvrdi tačan iznos dugovanja prema licima srpske nacionalnosti, odnosno da svi podnosioci zahtjeva dobiju svoje plate, penzije, invalidnine, te da zatezna zakonska kamata bude zasnovana na najnižoj kamatnoj stopi Evropske centralne banke uvećano za tri odsto.

Prema njegovim riječima, Republika Hrvatska treba sveobuhvatno i pravično da riješi brojne probleme oko 500.000 izbjeglih i prognanih Srba iz Republike Hrvatske, koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima.

„Vlada Republike Hrvatske treba da uspostavi mehanizam putem kojeg bi se odlučivalo o svakom pojedičanom ili porodičnom zahtjevu, vezano za povratak privatne svojine i stečenim prava ili pravičnu novčanu nadoknadu“, kaže Puzigaća.

On kaže da hrvatski Sabor treba da donese izmjenu Zakona o konvalidaciji kojim će biti omogućena jednostavnija procedura za konvalidaciju radnog staža, za period od 1991. do 1995. godine.

U slučaju nedostataka pisanih dokaza koji su uništeni za vrijeme rata, treba uvesti poseban postupak pred redovnim sudom kojim će se utvrđivati radni staž u tom vremenskom periodu. Nakon utvrđivanja radnog staža isti bi se upisao u radnu knjižicu.

„Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH traži da Hrvatska prizna kompletan radni staž građanima srpske nacionalnosti koji su ga stekli od 1991. do 1995.godine i kasnije“, istakao je Puzigaća.

On kaže da su Srbi diskiminisani u Hrvatskoj po osnovu radnih, imovinskih, penzionih, stanarskih prava, po osnovu jezika i pisma, nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti, pravu na pravično suđenje i efikasna pravni lijek.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

IZBJEGLI RADNICI IZ ŽENEVE SE VRATILI … – Jadovno 1941.

IZBJEGLI RADNICI SUTRA KREĆU NA PROTESTE U ŽENEVU

MIRNI PROTESTI 10. DECEMBRA U ŽENEVI – Jadovno 1941.

DANAS PROJEKCIJA FILMA „STRADANjE SRBA U HRVATSKOJ“

PUZIGAĆA : HRVATSKA DA UKINE DISKRIMINATORSKE ZAKONE

Hrvatska diskriminiše protjerane Srbe (VIDEO)

Opstrukcija prava Srba

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: