Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kojić: Saradnjom doprinijeti izgradnji kulture sjećanja

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i direktor Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Draško Milinović potpisali su danas Protokol o saradnji, sa ciljem da zajednički doprinesu izgradnji kulture sjećanja i pamćenja o stradanju Srba u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 Milorad Kojić i Draško Milinović (Foto: SRNA)
Milorad Kojić i Draško Milinović (Foto: SRNA)

Kojić je istakao da je cilj Protokola i da se podigne nivo kvaliteta medijskog izvještavanja i kreiranja određenih dokumentarnih sadržaja o temama iz ovog perioda, te da se na taj način spriječi nametanje stereotipa o Srbima, kao i da drugi mediji nameću priču onakva kakva nije.

„To nam je neophodno jer znamo da je stereotip o Srbima nametnut i kroz medije u Federaciji BiH /FBiH/, kao i kroz određene međunarodne medije, te polako moramo da mijenjamo tu sliku“, rekao je Kojić novinarima nakon potpisivanja Protokola.

On je naveo da će Protokol omogućiti da stručno osoblje Centra edukuje režisere i novinare RTRS-a kako obraditi i prenositi sadržaje koji se tiču stradanja srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i obiljažavanju svih značajnih datuma iz tog perioda.

„Na ovaj način doprinosimo edukovanju građana Srpske o svim pitanjima koja se odnose na naše stradanje jer treba da znamo da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliš i sadašnjost, ali i projektuje budućnost generacijama koje dolaze“, rekao je Kojić.

On je podsjetio da je Centar u proteklom periodu potpisao protokole o saradnji i sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, te Republičkim pedagoškim zavodom, sa ciljem edukacije nastavnika srpskog jezika i istorije kako da se mladim generacijama istinito prenesu i približe teme iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Milinović je rekao da je cilj potpisivanja Protokola da se zajedničkim snagama dođe do kvalitetnog televizijskog i dokumentarnog programa i sadržaja koji će mladim generacijama omogućiti da saznaju istinu.

„Cilj nam je i da, kada dođemo do kvalitetne ideje, tu ideju plasiramo i van granica Republike Srpske, ne samo putem satelitskog programa RTRS-a, nego i putem naših partnera u regionu i Evropi“, rekao je Milinović.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: