Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Ко то прави ореол Алојзију Степинцу?

Алоjзиjе Степинац

Алоjзиjе Степинац

Хоће ли Српска православна црква на краjу прихватити светитељски ореол Алоjзиjа Степинца, захваљуjући вештом маневру Ватикана и опортунизму „екуменске струjе“ СПЦ?! Ово се питање наметнуло после интервjуа славонског епископа Јована и обраћања кардинала Јосипа Бозанића у размаку од свега неколико дана, када су обоjица високих свештеника две цркве у медиjски фокус процес канонизациjе загребачког надбискупа из времена злогласне НДХ.

Загребачки надбискуп и кардинал Јосип Бозанић jе у недељу, после мисе у Риjеци, верницима обjаснио у коjоj се фази сада налази процес канонизациjе, увераваjући присутне да jе папа Фрања за то да Степинац буде проглашен светим. То што jе Ватикан позвао СПЦ да заjеднички формираjу комисиjу коjа ће бавити аргументима „за“ и „против“, Бозанић jе обjаснио тиме што „Свети отац жели да СПЦ упозна наше аргументе и зашто jе кардинал Степинац свет“.

„Циљ jе да се и сама његова канонизациjа догоди у бољоj атмосфери односа тих двеjу цркава. Можемо рећи да jе радни процес при Светоj столици готово завршен с позитивним закључком, jош само предстоjи суд Кардиналске комисиjе и службено проглашење Светог оца“, тврди Бозанић.

Да би без много буке из српске Патриjаршиjе могло да прође светитељско устоличење човека за време чиjег духовног вођства Хрвата jе спроведен геноцид над Србима, Ромима и Јевреjима у Другом светском рату, jавност у Србиjи jе могла да наслути и послеинтервjуа епископа славонског Јована. Он jе у последњем броjу „Недељника“ поручио домаћоj jавности да „ћемо сви ми морати да добрано одвагнемо сваку реч, прошлу и будућу, у погледу Степинца“.

„Оно око чега ћемо се сигурно сложити то jе да комунистички процес и комунистичка оптужба не могу да представљаjу полазиште за разговор о Степинцу. На том процесу и уопште пред комунистима jе он показао храброст, и несумњиво jе да jе таj елеменат исповедништва пресудан у процесу беатификациjе и канонизациjе. Но, управо одатле полазе и они коjи Степинцу приговараjу да исту храброст ниjе показао и пред Павелићем када jе требало осудити и спречити усташка злодела“, рекао jе српски владика, на немало изненађење доброг дела верника.

Незванично, епископ Јован слови за будућег члана jош увек неименоване заjедничке комисиjе Ватикана и СПЦ о канонизациjи Степинца, чиjе jе формирање предложио папа, па његова дипломатска уздржаност добиjа додатно на вишезначjу.

Ако jе хрватску jавност збунила папина инициjатива о заjедничкоj комисиjи, сада су од свог надбискупа, али и од српског епископа могли да добиjу уверавање да jе то тело само формалност и да оно не доноси коначну одлуку.

„Важно jе нагласити да СПЦ не улази у сам процес канонизациjе блаженог Алоjизиjа Степинца. Оно што jе учињено неће се више преиспитивати, нема никакве ревизиjе процеса…. Хтео бих нагласити да папа Фрања не жели одустати од канонизациjе блаженог Алоjзиjа Степинца, jер jе лично уверен у његову светост“, тврди Бозанић.

За право му даjе и владика Јован.

„О Степинчевоj канонизациjи искључиво Ватикан одлучуjе. Но, само формирање овакве комисиjе jе велики корак напред у међусобним односима и надам се да ће преко ове комисиjе и наука и богословље имати прилику да даjу своjе одговоре“, обjашњава епископ славонски.

Понуђена обjашњења зато намећу дилему, чему учешће СПЦ у телу коjе на краjу не доноси одлуку, али би лако могао да послужи као своjеврстан легитимитет за коначно проглашење светим Алоjзиjа Степинца?

Председник Међународне комисиjе за истину о Јасеновцу проф. дрСрбољуб Живановић из Лондона сматра да владика Јован у недавном интервjуу за београдски „Недељник“ „jасно показуjе став поjединих епископа СПЦ коjи су спремни зарад ‘помирења’ са римокатолицима да забораве на све jасеновачке жртве“.

Епископ криво пренет

Из канцелариjе Епархиjе славонске обjављен jе и деманти владике Јована коjи тврди да наслов интервjуа за београдски „Недељник’, наjављеног преко целе прве стране: „Срби, добро вагаjте сваку реч о Степинцу„, он ниjе изговорио, нити такав наслов може да се извуче из било чега што jе рекао у разговору за „Недељник“.

„Испада да се епископ Јован поставио као адвокат Алоjзиjа кардинала Степинца, надбискупа загребачког у време Другог светског рата, што он свакако ниjе нити жели да буде. Епископ Јован се залаже за трезвено разматрање историjе у коме ће свака предрасуда узмаћи пред науком и духовношћу„, стоjи у демантиjу.

Ко то прави ореол Алојзију Степинцу?

Извор: Фонд Стратешке Културе

 

Везане виjести:

Може ли СПЦ да спречи да Степинац постане светац

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Патриjарх Иринеj: Папа ми jе рекао да ниjе хвалио Степинца

Владимир Умељић: „Свети“ Алоjзиjе Степинац и Срби

Шта СПЦ мисли о светости Степинца

ЕПИСКОП СЛАВОНСКИ ЈОВАН ЋУЛИБРК: Срби, добро вагаjте …

Реаговање Међународне комисиjе за истину о Јасеновцу на …

VLADIKA JOVAN ĆULIBRK PORUČIO SRBIMA ‘Svi ćemo …

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: