fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KNjIGA O POKOLjU SRBA I JEVREJA U VAŠINGTONSKOJ KONGRESNOJ BIBLIOTECI

veljic_knjiga.jpg

NOVI SAD, 10. FEBRUARA (SRNA) – Knjizi „Otkrovenje genocida: novo svjetlo o pokolju Srba i Jevreja pod mađarskom okupacijom“, autora Aleksandra Veljića iz Novog Sada, danas je dodijeljen kontrolni broj čuvene Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

„Knjiga o zloglasnoj januarskoj raciji iz 1942. godine dobila je u Kongresnoj biblioteci kontrolni broj 2012932843, čime je tom istorijskom delu o neviđenom pokolju Srba i Jevreja, koji su počinile mađarske okupacione fašističke soldateske,
otvoren put ka bibliotekama, muzejima, školama, kao i drugim ustanovama širom sveta“, rekao je Veljić Srni.

On je rekao da je bio prijatno iznenađen kada je dobio obavještenje da je njegova knjiga dobila kontrolni broj u prestižnoj američkoj biblioteci.

Veljić je naveo da knjiga „Otkrovenje genocida“ obiluje novim, do sada
neobjavljenim podacima o stradanju Srba i Jevreja u zloglasnoj vojnoj
akciji mađarskih fašista.

„Knjiga sadrži brojna do sada neobjavljena dokumenta o stradanju Srba i Jevreja u januarskoj Raciji 1942. godine u Novom Sadu i okolini i baca sasvim novo svetlo na jedan
od najvećih pokolja nedužnog stanovništva počinjen u porobljenoj Evropi
tokom Drugog svetskog rata“, naveo je Veljić, koji je predsjednik Društva
za očuvanje sjećanja na Holokaust.

Knjiga „Otkrovenje genocida“ štampana je 27. januara ove godine povodom svjetskog Dana sjećanja na Holokaust i uskoro bi trebalo da se pojavi u prodaji na internet sajtu „Amazon“.

U zloglasnoj vojnoj akciji mađarskih fašista u Novom Sadu i okolini, izvršenoj od 20. do 23. januara 1942. godine, na najbrutalniji način pobijeno je više od 4 000 nedužnih ljudi, među kojima je bilo djece, žena i staraca.

Među ubijenima je bilo najviše Srba, potom Jevreja, kao i određeni broj Roma, čija je jedina krivica bila što su pripadali tim nacijama.

Dželati iz redova mađarske okupacione vojske su nedužne ljude prvo skidali do gola po cičoj zimi, a potom im pucali u potiljak i tijela bacali pod led Dunava i Tise.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: