fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Књига генерала Винка Пандуревића о дешавањима у Сребреници

Генерал Винко Пандуревић - промоција књиге у Београду

У зворничком Дому омладине вечерас је промовисана књига генерала Винка Пандуревића „Живот се брани истином“ о ратним дешавањима у Сребреници.

Пандуревић је рекао да се у књизи говори о једној етапи његовог живота који је везан за ратне догађаје, прије свега, на простору Подриња, посебно Сребренице и Зворника у јулу 1995. године.

„Књига највећим дијелом садржи транскрипт мог свједочења из Хашког трибунала који је трајао 22 радна дана, док сам у предговору изнио нека размишљања која су присутна код сваког човјека у ратном и поратном времену“, рекао је Пандуревић.

Према његовим ријечима, у завршном дијелу књиге говори се о експертском налазу, са аспекта војне струке, о тим догађајима из јула 1992. године на подручју Сребренице и Зворника, укључујући неке политичке теме и разлоге зашто су Срби у БиХ били принуђени да створе своју војску и своју Републику.

Пандуревић је рекао да је књигу, која има 570 страница, написао из више разлога.

„Један од разлога је и тај што када се истина саопшти сувише рано, може имати више штете него користи, па сам у складу с тим, сматрао да су се створили одређени временски услови да се може у форми књиге говорити о тим догађајима“, рекао је Пандуревић.

Он је нагласио да је сматрао потребним да грађанима Зворника, својим саборцима и борцима Зворничке бригаде предочи оно што је знао о тим догађајима као непосредан учесник, да исприча „праву, истиниту причу, а не оне приче које нису вјеран одраз оног што дешавало на терену“.

Књижевник Мирослав Тохољ рекао је на промоцији књиге да је ова књига важан материјал за историчаре, за грађење слике о ономе шта се стварно догодило, а не о ономе шта се догодило у пропаганди, углавном западној.

„Књига ‘Живот се брани истином’ рашчишћава неке појмове и чињенице које су засноване на `климавим ногама`, лажима, док сам наслов књиге значи да се историја може објаснити само историјом, а никако правом као појмом, тако да суштинске категорије какве су живот и истина, које су синоними, могу само једна другу да објасне“, рекао је Тохољ.

Он је додао да је ту књигу, нажалост, писао живот, судбина, писана је не вољом аутора, него вољом и случајношћу једне међународне судске инстанце какав је Хашки трибунал.

„Очекујем од Пандуревића књигу мемоарске природе. Има право на такву књигу, јер ће се његовој једној таквој мемоарској књизи вјеровати. Он је вјеродостојан и као учесник и као свједок догађаја који се збио на овом простору“, рекао је Тохољ.

Рецензент књиге Миодраг Попов написао је да без сумње, човјек брани свој живот на разне начине, али увијек је изузетан разлог када га брани истином, посебно када се за то одлучи човјек коме испред имена и презимена стоје одреднице генерал и доктор.

Он је додао да се Пандуревић школовао да буде официр, а рат му је, без његове воље постао судбина, те је стао уз свој народ и подијелио његову судбину.

„Књига представља велики допринос историографији јер доноси јасан приказ свих чињеница једне историјске драме и много нових докумената који дају свеобухватни приказ свега што се дешавало у Сребреници“, нагласио је Попов.

Према његовим ријечима, књига је цјеловито сагледавање сребреничких догађаја, до детаља испричаних јавно у Хашком суду, гдје се ниједна чињеница није сакрила, нити у кривом свјетлу саопштила.

„Генерације које ништа не знају о сребреничкој драми, прије свега неки нови, објективни историчари који се буду бавили овом темом, имаће као никада до сада потпун увид у тај сегмент историје“, рекао је Попов.

Он је нагласио да је Пандуревићев рукопис непроцјењив допринос историјској истини, писан од самог актера, генерала српске војске, али и социолога који пружа пун историјски и научни приказ.

Генерал Пандуревић, који је био командант Зворничке бригаде, осуђен је у Хашком трибуналу на 13 година затвора и након издржане три четвртине казне, пуштен је на слободу.

Промоцији књиге присуствовао је велики број Зворничана, док је Попов био оправдано спријечен.

Издавач књиге је Борачка организација Зворник.

 

Извор: srna

 

Везане вијести:

Књига „(Х)историја осушене збиље“ представљена у Бањалуци

Вујичић: У Сребреници прво страдала истина

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: