Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Klub 100 nas uvodi u NATO: Zapadna alijansa i ambasada Amerike pripremaju široku propagandnu akciju

Okupljaju javne ličnosti koje će pokušati da promene negativnu sliku o tom vojnom bloku

Alijansi cilj udaljavanje Srbije od Rusije / Foto AP
Alijansi cilj udaljavanje Srbije od Rusije /
Foto AP

Predstavnici američke ambasade i NATO pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi, a kruna tih težnji trebalo bi da bude osnivanje neformalnog “kluba 100” u koji bi ušli profesori univerziteta i javne ličnosti s ciljem da otvoreno propagiraju napuštanje dosadašnjeg kursa neutralnosti – saznaju “Novosti”.

Prema odlično obaveštenim izvorima našeg lista, drugi sekretar u ambasadi SAD Džon Bovermaster nedavno je potvrdio da će se sredinom septembra, na Fruškoj gori, okupiti grupa profesora radi priprema i edukacije za popularizaciju NATO.

Pošto Bovermaster napušta funkciju, plan je da projekat koji je on započeo završi njegov naslednik Džon Raderford. Suština je u tome da se uz propagandni rad pojačaju i operativne aktivnosti na terenu.

Ova opsežna akcija oslanja se na globalnu strategiju Zapada o “eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu”, a ključna zona pojačanog propagandnog delovanja je upravo naša zemlja, ali i Republika Srpska, u kojoj obaveštajci Alijanse i zapadnih službi imaju specijalan zadatak da prekinu čvrstu sponu Milorada Dodika s Kremljom.

Da NATO namerava da se ozbiljno posveti menjanju negativne slike o tom savezu koja postoji u Srbiji, svedoči i to što je prošlog meseca u Beogradu boravila Činčila Moli iz Odseka za propagandnu delatnost Evropske komande NATO.

Prema našim informacijama, ona je razgovarala s predstavnicima nekih nevladnih organizacija i raspitivala se za stav javnosti prema SAD i NATO, kao i da li se taj odnos može menjati. Interesovalo ju je i da li je dovoljno dobro predstavljena saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, kao i šta je sve preduzeto na promociji vežbe “Srbija 2018”, koju u oktobru u Mladenovcu organizuju NATO i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

U PLANU 19 VEŽBI

Tokom ove godine, u planu je da Srbija održi ukupno 19 vežbi sa NATO ili Amerikom, dok je u isto vreme planirano devet vežbi sa Rusijom ili članicama ODKB. Prošle godine odnos je bio 10:3 u korist NATO. Inače, od stupanja u “Partnerstvo za mir” 2006. godine, Srbija je imala ukupno 150 vežbi sa NATO.

Otprilike u isto vreme, u “Kraun plazi” je održan sastanak povodom zajedničke vežbe “Srbija 2018”, kojem su, imeđu ostalih, prisustvovali šef kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo u Sektoru za politička i bezbednosna pitanja NATO Džejms Meki i referent NATO za Srbiju Anželik Tomsen-Barnet. Glavna tema je, umesto same vežbe, bio plan promocije Alijanse u našoj zemlji.

Takođe, američka ambasada podržava i pomaže aktivnosti nekih nevladnih organizacija koje se bave promocijom NATO. Tako je sredinom maja u hotelu “Kristal” u Beogradu održana konferencija pod nazivom “Oblikovanje budućnosti Srbije u eri nesigurnosti” u organizaciji “Atlantskog saveta Srbije”, na kojoj se govorilo o prednostima saradnje Srbije sa NATO i SAD.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za “Novosti”, da su promoteri NATO promenili strategiju i da nastupaju “mekše”, čak prihvataju i poziciju vojne neutralnosti, s ciljem da udalje Srbiju od Rusije:

– Shvatili su da njihov pristup ne daje rezultate, zato što su potcenili inteligenciju Srba a precenili strah. Sada sve više zastupaju navodno realnu opciju, priznajući da je bilo grešaka i govore da razumeju naša negativna osećanja. Naravno, ističu da je saradnja sa NATO i približavanje tom savezu realnost i da to treba uvažiti.

Srpski i grčki vojnici treniraju zajedno u "Partnerstvu za mir" / Foto Tanjug
Srpski i grčki vojnici treniraju zajedno u “Partnerstvu za mir” / Foto Tanjug

I Aleksandar Gajić, iz Instituta za evropske studije, navodi da NATO menja strategiju, jer dosadašnja nije bila efikasna:

– Konstantni su pritisci da odustanemo od Kosmeta i da se distanciramo od prijateljske Rusije, što znači da se odreknemo svojih interesa – kaže Gajić.

Autor: V. N.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: