Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Klasić: A zašto ne vratimo Srbe?

Datum objave: utorak, 26 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić predlaže da Hrvatska riješi problem demografskog pada tako što će vratiti Srbe, koji su pod pritiskom ili dobrovoljno, napustili tu zemlju devedestih godina prošlog vijeka.

Hrvoje Klasić
Hrvoje Klasić

“Hrvatska je vijekovima domovina Srbima, isto koliko i Hrvatima. Njihovi preci su, na različite načine, unapređivali hrvatsku ekonomiju, kulturu, školstvo i sport” – ističe Klasić.

On navodi da ti odnosi nisu uvijek bili dobrosusjedski o čemu najprije svjedoče godine Drugog svjetskog i kasnijeg “domovinskog rata” devedesetih godina.

“Tragične događaje ne možemo izbrisati iz prošlosti, niti ih smijemo negirati. Naprotiv, trebamo ih racionalno sagledati, izvući pouke i nastojati ih ne ponoviti” – navodi Klasić.

On ocjenjuje da tako razmišljaju zreli narodi koji su u odnosu na Hrvate i Srbe u prošlosti puno češće i intenzivnije između sebe ratovali, a, za razliku od Hrvata i Srba, puno rijeđe međusobno sarađivali i pomagali jedni druge.

“U zadnjih nekoliko godina, a posebno zadnjih nekoliko mjeseci, nema dana da se ne pominje demografska katastrofa, pad stope nataliteta i odlazak građana Hrvatske u potragu za ekonomski, politički i pravno stabilnijim društvima.

Posljedice svih navedenih procesa već se vide u nedovoljnom broju radnika potrebnih za normalno funkcionisanje turističke sezone, a tek će se vidjeti kada broj penzionera daleko nadmaši broj onih koji će u Hrvatskoj raditi i plaćati poreze i doprinose”- upozorava Klasić.

Ima li u popravljanju te slike mjesta za hrvatske državljane koji u ovom trenutku ne žive u Hrvatskoj – pita Klasić.

“Mislim, prije svega, na `naše Srbe`. Naravno, među njima sigurno ima onih koji se iz različitih razloga ne bi ni htjeli vratiti. Jedni, zato što su se već snašli negdje drugdje, a drugi jer znaju da bi njihovo ponašanje tokom rata zahtjevalo određene postupke hrvatskih pravosudnih organa.

Svi ostali, koji, vjerujem, čine većinu, trebali su već odavno postati predmet interesa političkih elita kada god su na dnevni red dolazile teme popravljanja demografske slike” – navodi Klasić u tekstu za portal “Net.hr”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Klasić: Trebalo je da zajedno organizujemo izložbu o Jasenovcu

Hrvatski istoričar Klasić: Pravo je da se govori o 200.000 …

Stepinac nije bio ratni zločinac, ali nije svetac | Jadovno …

Englezi nam podmeću novu Jugoslaviju | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top