Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Klark bi na mesto zločina

Taci-Kusner-Robertson-Ceku

Nekadašnji komandant NATO snaga tokom bombardovanja SRJ Vesli Klark zatražio od prištinskih vlasti licencu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se kasnije proizvodila sintetička nafta. Klark je sada rukovodilac kanadske energetske korporacije „Eviditi“.

Penzionisani američki general Vesli Klark, koji je bio komandant snaga NATO tokom bombardovanja SRJ, zatražio je od prištinskih vlasti licencu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se proizvodila sintetička nafta.

Klark, sada rukovodilac kanadske energetske korporacije „Eviditi“, želi licencu da bi izvršio istraživanja u zapadnom delu Kosova kako bi utvrdio količine uglja u tom delu koje bi se kasnije pretvorile u sintetičku naftu, piše portal „Jeta ne Kosove“.

Seljvete Grajčevci, iz kosovske Nezavisne komisije za rudnike i minerale, kaže da se komisija susrela sa predstavnicima kompanije na Kosovu nakon što je „Enviditi“ zatražila licencu, ali da dalji postupak shodno zakonskim propisima treba da ostvari kosovska vlada.

Savetnik ministra za ekonomski razvoj Kosova, Gzim Badžaku je za pomenuti portal rekao da su informisani o zahtevu, ali da će se ovaj, kao i svi zahtevi slične prirode, razmotriti u skladu sa zakonskim procedurama i da će biti povrgnuti procesu tendera.

Primenom manje poznatih tehnika procesa podzemne gasifikacije uglja i gasa pretvorenog u tečnost kompanija „Enviditi“ se nada da će proizvoditi do 100.000 barela nafte na dan, ili 15 miliona litara, što će u roku od šest do sedam godina učiniti da Kosovo ispuni svoje potrebe za naftom i gorivima za avione.

Sintetička nafta se može koristiti za proizvodnju struje, veštačkih đubriva i proizvodnju plastike, a gorivo bi se moglo takođe upotrebiti za startovanje ratnih aviona, što je uspešno ostvareno u američkim Vazduhoplovnim snagama.

Izvor: SPONA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: