Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kecmanović: Antisrpska kampanja u službi obnove bošnjačko- hrvatske koalicije

Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da se u BiH u posljednje vrijeme brojnim verbalnim antisrpskim napadima obnavlja bošnjačko-hvatska koalicija sa početka devedesetih godina prošlog vijeka, te da je po sudbinu Republike Srpske opasno što glavnu riječ u tome ne vode bošnjački i hrvatski politički prvaci, nego vjerske vođe.

Nenad Kecmanović (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović)
Nenad Kecmanović
(foto: © Sputnik/ Radoje Pantović)

On je podsjetio na incident bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua na otvaranju obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci, te na izjave biskupa banjalučkog Franje Komarice koji je uporedio Blajburg i Banjaluku, poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića koji je Srbe nazvao vlasima, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je Srpsku nazvao kvazidržavom.

“Oglasili su se, istina, Izetbegović i /prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske/ Tomislav Karamarko, ali glavnu riječ vode Kavazović i biskup Komarica”, naveo je Kecmanović u atorskom tekstu za “Politiku”.

On navodi da je poznato da katolička hijerarhija presudno utiče na političko ponašanje Hrvata u BiH i da islam reguliše sekularne elemente života vjernika, a “napreduje i Alijin životni projekat islamizacije muslimana, još u kombinaciji sa mudžahedinima, vehabijama i povratnicima iz `Islamske države`”.

Kecmanović ocjenjuje da se obnova ratnog saveza “križa i polumjeseca” u BiH mogla naslutiti na aprilskoj spektakularnoj proslavi 100 godina od priznanja islama u Hrvatskoj, čemu je bila posvećena sjednica tamošnjeg Sabora, a glavni gost bio turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“U svim istupima, kako katoličkih tako i islamskih zvaničnika, insistiralo se da su “hrvatski muslimani” ne samo uvijek bili lojalni građani nego i prvoborci za interese Hrvatske. Prećutno se podrazumijevalo da je njihovo `bratstvo i jedinstvo` dostiglo vrhunac u NDH i da su muslimani kao `hrvatsko cvijeće` participirali u Pavelićevoj vladi, u ustaškim jedinicama i SS Handžar diviziji i da su dali veliki doprinos istrebljivanju i protjerivanju Srba iz BiH”, ističe Kecmanović.

On je ukazao da je Kavazović, u svečanom obraćanju u ime “obnovljenog savezništva”, prećutao da je tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba ratne 1993. godine bio zarobljen kao komandant jedinice “Hodže” i da je proveo više mjeseci u logoru HVO-a.

“Vjersko-politički skup u Zagrebu pokazao je da su po neprikosnovenoj direktivi Vatikana, zagrebačkog kaptola i centrale HDZ-a, Hrvati u BiH i ove godine morali da se povuku iz borbe za obnovu `Herceg-Bosne`. Amerikanci ne odustaju od Vašingtonskog sporazuma, ni Sveta stolica od Bosne Srebrene, a Hrvati i Nijemci nisu uspjeli u lobiranju u EU za treći entitet”, napominje Kecmanović.

On ističe da će “Hercegbosanci” i dalje morati da ostanu u nedobrovoljnoj Federaciji BiH sa Bošnjacima i da svoje probleme rješavaju u jedinstvenoj BiH na zajedničkom frontu protiv Srpske, dodajući da je podvala u obradi rezultata popisa stanovništva logično finale koje je uslijedilo nakon antisrpskih verbalnih ispada.

On podsjeća da je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, mimo obaveznog trojnog konsenzusa i međunarodnih standarda, a pod anonimnim /bošnjačko-inostranim/ pritiskom iz Tužilaštva BiH, najavio da će u rezultate biti uključeno i stanovništvo koje već decenijama živi van BiH.

“Tako će se ispostaviti da, recimo, u Brčkom, Doboju, Srebrenici… Bošnjaci predstavljaju većinu, iako ih veliki broj u zavičaju provede svega nekoliko dana godišnje. Na osnovu takve statističke konstrukcije bila bi formirana prijeratna nacionalna struktura vlasti u opštinama, tempirana nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora”, navodi Kecmanović.

On ističe da bi slične posljedice taj “popisni zahvat” mogao imati u Federaciji BiH, ali i da Srbi koji više ne stanuju tamo, ne samo da se ne popisuju u starom kraju, već se i dalje iseljavaju.

Kecmanović smatra da je krajnji cilj cijelog projekta da se statistički prikaže da je BiH i danas “multikulti” i nalik šarama leopardovog krzna, da se ne može dijeliti na teritorijalno-etničke entitete i kantone, da je u stvari jedinstvena, te da daljom revizijom Dejtona to treba i legalizovati.

“Svako zlo za poneko dobro. Čak i taktičnom /srpskom članu Predsjedništva BiH/ Ivaniću u Predsjedništvu BiH `dara je prevršila mjeru`, a negodovanje su, najzad, iskazali i predstavnici SDS-a u zajedničkim organima. Dobro pripremljena ujdurma mogla bi da se pokaže kao autogol”, smatra Kecmanović.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

„Čovića pritišću Zagreb i Vatikan“

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: