fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KAZNITI POČINIOCE ZLOČINA U TUZLI

aleksandar-dzombic.jpg

BANjALUKA, /SRNA/ – Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da je uvjeren da će i pored „nerazumljivih prepreka“, istina i pravda u slučaju „Tuzlanska kolona“ ugledati svjetlost dana i da će krivci za koje postoje svi dokumentovani dokazi odgovarati za nedjela koja su počinili prema nevinim žrtvama.

Povodom predstojećeg obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Tuzli, Džombić je izrazio podršku odluci Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske da se i ove godine na dostojanstven način obilježi ovaj tragični događaj iz bliske prošlosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

„To je prilika da odamo pomen i da se sjetimo žrtava zločina koji se dogodio 15. maja 1992. godine u Tuzli kada su u mučkom napadu ubijeni pripadnici JNA“, istakao je Džombić.

On je naveo da je nesporno da se tih tragičnih dana 1992. godine dogodio zločin, kao što je nesporna i odgovornost vlasti opštine Tuzla koje su garantovale bezbjedan izlazak iz grada pripadnicima JNA.

„Nepobitne su činjenice da su, nepoštujući sporazum o mirnom i bezbjednom napuštanju grada, pripadnici Patriotske lige, Zelenih beretki i jedinica Teritorijalne odbrane BiH izvršile mučke napade na pripadnike JNA koji su u mirnodopskoj formaciji napuštali grad“, naveo je Džombić.

Premijer Srpske je naglasio da je to tragični događaj koji se ne želi, neće i nikada ne smije zaboraviti.

„Kako se zločin nikada ne bi ponovio, naša je dužnost i obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama da svake godine na ovaj datum dostojanstveno, kako i dolikuje srpskom narodu, mirnom šetnjom sa upaljenim svijećama i cvijećem odamo počast stradalima“, napomenuo je Džombić.

Premijer navodi da zbog trenutne spriječenosti nije u mogućnosti prisustvovati ovom događaju, ali porodicama stradalih upućuje izraze najdubljeg saučešća i poručuje da Srpska nikada neće odustati od traženja istine, pravde i primjerene kazne za počinioce ratnog zločina u Tuzli.

U Tuzli i Bijeljini će sutra, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, biti obilježeno 20 godina od stradanja vojnika JNA u „Tuzlanskoj koloni“.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli, koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora o mirnom povlačenju, trebalo da napusti BiH i preko Bijeljine pređe u Srbiju. Tom prilikom stradalo je oko 200 vojnika, od kojih je najmanje 50 poginulo, dok su ostali bili ranjeni ili zarobljeni.

Cjelokupni napad i pucnjavu na kolonu, koji su uz pomoć lokalnih vlasti izvršili pripadnici ekstremne organizacije „Patriotska liga“, direktno je prenosila lokalna televizija „Front slobode tri“.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: