fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KARLA DEL PONTE UNIŠTILA DOKAZE

karla.jpg

BEOGRAD, 2. FEBRUARA /SRNA/ – Bitni dokazi o vađenju organa kosovskih Srba u „žutoj kući“ uništeni su u vrijeme bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte i uz odobrenje njenog tužilaštva, tvrde u kancelariji haškog tužioca Serža Bramerca.

Del Ponteova je prethodno izjavila da su NATO i Unmik spriječili istragu o vađenju organa kosovskih Srba u „žutoj kući“ i da zna ko je donio odluku da se u Tribunalu unište dokazi o tim monstruoznim zločinima, jer je, kako kaže, bila u stalnom kontaktu sa svojim nasljednikom Bramercom, ali nije željela da otkrije identitet nalogodavca jer to „nije fer“, piše „Pres“.

Ona je rekla da postoji manjak političke volje da se slučaj „žuta kuća“ do kraja ispita i rasvijetli.

Na primjedbu da je još 2004. u rukama imala Unmikov povjerljiv izvještaj o zločinima u „žutoj kući“, ali da nije podigla optužnicu do kraja te godine kada je za to istekao rok u Haškom sudu, Del Ponteova je uzvratila da nije bila u mogućnosti da vodi istragu zbog mnogobrojnih prepreka.

„NATO i Unmik nisu nam dozvoljavali pristup važnim dokumentima, a Albanija nam nije dala da uđemo na njenu teritoriju i ispitamo grobove. Bilo je tu još nekih stvari…“ rekla je Del Ponte, koja je bila tužilac Tribunala od 1999. do 31. decembra 2007. godine.

Upitana zašto su onda po nalogu tužilaštva 2005. u Haškom sudu uništeni dotad prikupljeni dokazi o zločinima iz „žute kuće“, ona je odgovorila da je uništenje dokaza bila velika greška.

„To je učinjeno bez konsultacija sa mnom, čak i bez razgovora sa mnom na tu temu. Bila sam veoma iznenađena kada sam iz medija saznala da su dokazi uništeni. Ali, naravno da se ne osjećam odgovornom za to, jer nisam imala ovlašćenja da vodim istragu“, naglasila je Del Ponteova.

U objašnjenju iz Bramercove kancelarije navedeno je da je tužilac Bramerc već rekao da su neki predmeti uništeni još 2005. godine, kada je tužilac bila Del Ponteova i uz njeno znanje i da su odluku donijeli tadašnji članovi rukovodstva tužilaštva.

„Tužilac Bramerc se slaže da to nije bila dobra odluka. Međutim, ne možemo javno govoriti o internoj proceduri donošenja odluka u tužilaštvu“, rečeno je „Presu“ u kancelariji tužioca Bramerca.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je neposredno po dobijanju informacije da su u Tribunalu uništeni dokazi o „žutoj kući“ postavio pitanje haškim istražiocima zašto je to učinjeno.

„Dobili smo odgovor da su ti materijali zajedno sa materijalima iz Srebrenice uništeni u okviru redovnog postupka“, rekao je Vukčević.

Odgovarajući na optužbe Del Ponteove, portparol Unmika Olivije Salgado rekao za ovaj list da je Unmik u potpunosti sarađivao u svakom trenutku sa Haškim tribunalom i podnio sve dokaze i informacije na raspolaganje tom sudu.

„Tribunal ima slobodu da istraži sva pitanja iz svoje nadležnosti. Nema razloga da vjerujemo da je bilo koji zvaničnik Unmika zaustavio bilo koju istragu“, rekao je Salgado.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: