fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Karganović: Neprihvatljivo povećavanje broja žrtava u Srebrenici

Stefan-Karganovic-2.jpg

U Srebrenici se dogodio težak ratni zločin u kojem je strijeljano nekoliko stotina ratnih zarobljenika i svi koji su u njemu učestvovali treba da budu kažnjeni, ali je neprihvatljivo povećavanje broja žrtava i kvalifikacija tog zločina kao genocida, smatra predsjednik Istorijskog projekta „Srebrenica“ Stefan Karganović.

Povodom izlaska knjige “Srebrenica: Falsifikovanje istorije”, on je rekao da grupa autora na kratak i jasan način izlažu razloge zašto smatraju da je zvanična priča o Srebrenici lažna, a prvi razlog je što u Srebrenici nije bilo 8.000 žrtava.

„Ako žrtve definišemo kao ratne zarobljenike koji su bili streljani, to se desilo, ali je nastradalo nekoliko stotina ljudi i to je strašan zločin, ali nije genocid“, rekao je Karganović.

U Srebrenici je, tvrdi on, bilo nekoliko hiljada poginulih, od kojih je većina poginula tokom povlačenja 28. divizije Armije RBiH iz Srebrenice prema Tuzli poslije 11. juna.

„Nisu svi bili poredani uza zid i streljani, što je veoma bitno. Ta lica mešaju sa žrtvama da bi se dobio što veći broj“, istakao je Karganović.

Druga stvar koju autori knjige „Srebrenica: Falsifikovanje istorije“ dovode u pitanje jeste pravna kvalifikacija genocida.

„Nismo ubeđeni da je to dokazano, ne vidimo elemente koji idu u prilog toj tezi i zato je oštro kritikujemo“, rekao je Karganović, koji je jedan od autora knjige.

Kao razlog plasiranja priče o Srebrenici, autori navode da je Americi i NATO-u bio potreban razlog da tada vojno intervenišu u BiH, a za kasnije intervencije izgovor im je bio da „izbjegnu novu Srebrenicu“.

U knjizi se kritikuju “mejnstrim” mediji i analitičari sa zapada, jer izbjegavaju da razmatraju značajne masakre nad srpskim civilima zato što se ne uklapaju u priču o „demonskim Srbima“.

Karganović je sinoć u „Beogradskom kulturnom klubu“ održao predavanje o temi „Srebrenica: Falsifikovanje istorije“, gdje je i predstavljena istoimene knjiga koja se sastoji od priloga deset domaćih i stranih istraživača, među kojima su istoričari, advokati, novinari i drugi stručni saradnici.

U knjizi se kritikuju preovlađujuća gledišta u vezi sa događajima u Srebrenici.

Knjiga je objavljena u saradnji sa beogradskim nedjeljnikom „Pečat“, i čitaoci ovog časopisa će, uz kupljeni broj od 29. juna, dobiti knjigu na poklon.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: