Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Karganović: ICMP sistemski dezinformiše o dometima DNK analize

Datum objave: petak, 15 jula, 2011
Veličina slova: A- A+

NVO konferencija

Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ sistemski dezinformiše o stvarnom dometu DNK analize kojom se služi, da bi stvorila lažan utisak da se u njenim laboratorijama nalazi ključ za rješavanje srebreničke enigme, izjavio je danas predsjednik nevladine organizacije “Istorijski projekat Srebrenica” Stefan Karganović.

Reagujući na izjave ICMP-a prema kojima je “5 564 slučajeva srebreničkih žrtava zatvoreno i da predstoji da se riješi još oko 1 500”, Karganović je rekao novinarima da je takav stav potpuno nenaučan i da DNK tehnologija služi samo za identifikaciju i ona ne može utvrditi ni način ni vrijeme smrti.

“ICMP nema načina da razlikuje `žrtve` odnosno pogubljene zarobljenike, od osoba koje su nastradale u borbenim dejstvima i čija smrt ne predstavlja ratni zločin. ICMP, takođe, nema mogućnosti da ustanovi da je smrt osoba čije ostatke identifikuje vezana za srebreničke događaje u julu 1995. godine”, naglasio je Karganović.

Ističući da su podaci ICMP-a veoma nepouzdani i sasvim nepovjerljivi, Karganović je naveo da DNK analiza ne razlikuje da li je osoba bila strijeljana ili je poginula u legitimnim borbenim dejstvima i da ne može da odgovori na pitanje da li je smrt nastupila u julu 1995. godine, u okviru operacije Srebrenica, ili u nekom drugom periodu, prije ili nakon te operacije.

Prema njegovim riječima, dokazi koje ICMP prilaže na suđenjima u vezi sa Srebrenicom nedostupni su, jer se odbrani ne dostavljaju uzorci na kojima je radila ta međunarodna komisija da bi ih svestrano i stručno ispitala, a što predstavlja procesni skandal.

Karganović je naglasio da ICMP, čija glavna je laboratorija i njihova glavna aktivnost smještena u Tuzli, radi bez profesionalnog sertifikata koji izdaje međunarodna agencija GEDNAP, a kojom se odobrava rad DNK laboratorije.

Karganović je ukazao i na jednostrani sastav osoblja, kojeg 93 odsto čine Bošnjaci, dodajući da rukovodstvo ICPM-a, u čijem su radu srpske žrtve potpuno stavljene u drugi red, čine predsjedavajući koji je bivši ambasador SAD u BiH Tomas Miler, direktor je Ketrin Bomberger, takođe iz SAD, a njen pomoćnik Adam Bojs iz Velike Britanije.

On je postavio pitanje kada će ICMP svoje uzorke ustupiti nezavisnim laboratorijama da bi rezultati tih analiza mogli biti nezavisno provjereni, kao i kada će svoju laboratoriju u Tuzli otvoriti međunarodnim inspektorima da bi oni mogli provjeriti kvalitet njenog rada i izdati joj profesionalni sertifikat.

Ljubiša Simić, naučni saradnik ove NVO, koji radi na analizi forenzičkog materijala i bio je vještak odbrane u nekoliko slučajeva u Sudu BiH, kao i pred Haškim tribunalom, naveo je da se propusti kod analiza ICMP-a najčešće odnose na to kada ova komisija pokušava da poveže primarne i sekundarne grobnice.

Prema njegovim riječima, ICMP ne radi autopsijski izvještaj za svaki tjelesni ostatak iako je to obaveza, te manipuliše sa utvrđivanjem vremena i uzroka smrti.

U sarajevskom “Oslobođenju” od 11. jula objavljeno je da je ICMP utvrdila identitet 6 598 osoba nestalih padom Srebrenice u julu 1995. godine, kao i da na osnovu broja krvnih uzoraka, koje su porodice dale ovoj komisiji, ICMP može podržati procjenu da je u julu 1995. godine nestalo oko 8 100 osoba. Takođe je objavljeno “da to navodi na zaključak da treba pronaći tijela još oko 1 500 osoba”.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top