fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Karganović: ICMP sistemski dezinformiše o dometima DNK analize

NVO konferencija

Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ sistemski dezinformiše o stvarnom dometu DNK analize kojom se služi, da bi stvorila lažan utisak da se u njenim laboratorijama nalazi ključ za rješavanje srebreničke enigme, izjavio je danas predsjednik nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“ Stefan Karganović.

Reagujući na izjave ICMP-a prema kojima je „5 564 slučajeva srebreničkih žrtava zatvoreno i da predstoji da se riješi još oko 1 500“, Karganović je rekao novinarima da je takav stav potpuno nenaučan i da DNK tehnologija služi samo za identifikaciju i ona ne može utvrditi ni način ni vrijeme smrti.

„ICMP nema načina da razlikuje `žrtve` odnosno pogubljene zarobljenike, od osoba koje su nastradale u borbenim dejstvima i čija smrt ne predstavlja ratni zločin. ICMP, takođe, nema mogućnosti da ustanovi da je smrt osoba čije ostatke identifikuje vezana za srebreničke događaje u julu 1995. godine“, naglasio je Karganović.

Ističući da su podaci ICMP-a veoma nepouzdani i sasvim nepovjerljivi, Karganović je naveo da DNK analiza ne razlikuje da li je osoba bila strijeljana ili je poginula u legitimnim borbenim dejstvima i da ne može da odgovori na pitanje da li je smrt nastupila u julu 1995. godine, u okviru operacije Srebrenica, ili u nekom drugom periodu, prije ili nakon te operacije.

Prema njegovim riječima, dokazi koje ICMP prilaže na suđenjima u vezi sa Srebrenicom nedostupni su, jer se odbrani ne dostavljaju uzorci na kojima je radila ta međunarodna komisija da bi ih svestrano i stručno ispitala, a što predstavlja procesni skandal.

Karganović je naglasio da ICMP, čija glavna je laboratorija i njihova glavna aktivnost smještena u Tuzli, radi bez profesionalnog sertifikata koji izdaje međunarodna agencija GEDNAP, a kojom se odobrava rad DNK laboratorije.

Karganović je ukazao i na jednostrani sastav osoblja, kojeg 93 odsto čine Bošnjaci, dodajući da rukovodstvo ICPM-a, u čijem su radu srpske žrtve potpuno stavljene u drugi red, čine predsjedavajući koji je bivši ambasador SAD u BiH Tomas Miler, direktor je Ketrin Bomberger, takođe iz SAD, a njen pomoćnik Adam Bojs iz Velike Britanije.

On je postavio pitanje kada će ICMP svoje uzorke ustupiti nezavisnim laboratorijama da bi rezultati tih analiza mogli biti nezavisno provjereni, kao i kada će svoju laboratoriju u Tuzli otvoriti međunarodnim inspektorima da bi oni mogli provjeriti kvalitet njenog rada i izdati joj profesionalni sertifikat.

Ljubiša Simić, naučni saradnik ove NVO, koji radi na analizi forenzičkog materijala i bio je vještak odbrane u nekoliko slučajeva u Sudu BiH, kao i pred Haškim tribunalom, naveo je da se propusti kod analiza ICMP-a najčešće odnose na to kada ova komisija pokušava da poveže primarne i sekundarne grobnice.

Prema njegovim riječima, ICMP ne radi autopsijski izvještaj za svaki tjelesni ostatak iako je to obaveza, te manipuliše sa utvrđivanjem vremena i uzroka smrti.

U sarajevskom „Oslobođenju“ od 11. jula objavljeno je da je ICMP utvrdila identitet 6 598 osoba nestalih padom Srebrenice u julu 1995. godine, kao i da na osnovu broja krvnih uzoraka, koje su porodice dale ovoj komisiji, ICMP može podržati procjenu da je u julu 1995. godine nestalo oko 8 100 osoba. Takođe je objavljeno „da to navodi na zaključak da treba pronaći tijela još oko 1 500 osoba“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: