fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kapetana Dragana ne izručivati Hrvatskoj

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Zavetnici_pred_australijskom_Ambasadom_u_Beogradu.jpg

Srpski sabor „Zavetnici“ održao je danas pred australijskom Ambasadom u Beogradu miran protest protiv namjere Australije da Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, izruči Hrvatskoj, koja ga tereti za navodne ratne zločine.

Na skupu pod nazivom „Stop izručenju Kapetana Dragana“, članovi Srpskog sabora „Zavetnici“ predali su službenicima Ambasade protestno pismo u kome su izrazili negodovanje povodom najnovije odluke Federalnog suda Australije kojom je odbačena Vasiljkovićeva žalba na raniju odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj.

„Najpoznatiji srpski ratni komandant tokom 90-tih godina prošlog veka, čuven po disciplini i strogom primenjivanju kodeksa časti u jedinici koju je upravo formirao, predat je sudskom odlukom svojim neprijateljima kao živi talac strašne nepravde“, navedeno je u pismu koje je na skupu pročitala portparol „Zavetnika“ Milica Đurđević.

U pismu se podsjeća da su „Knindže“ Kapetana Dragana podjednako bile uvažavane zbog svojih ratnih uspjeha i pobjeda, koliko i zbog fer odnosa prema ratnim zarobljenicima.

Kako se ističe u pismu, zbog toga nijedan hrvatski sud ni Haški tribunal nisu nikada, 15 godina od početka sukoba, tražili njegovo izručenje, a to je učinjeno tek kada je Kapetan Dragan krajem 2005. godine odlučio da tuži izdavača australijskog lista „Australian“ zbog iznošenje kleveta da je navodno počinio ratni zločin.

„Zavetnici“ su naglasili da je tek tada hrvatsko pravosuđe „riješilo da ispita navode iz australijskih novina“ i naknadno podiglo optužnicu, na osnovu koje se sada traži njegovo izručenje.

Ističući da bi Kapetan Dragan, izručenjem Hrvatskoj, bio lišen prava na fer i pošteno suđenje, „Zavetnici“ su zatražili od Australije poštovanje njegovih ljudskih prava i puštanje na slobodu.

Đurđevićeva je u izjavi novinarima ocijenila da je Kapetan Dragan „jedan u nizu zaboravljenih srpskih ratnih heroja koji su zaboravljeni od srpskog državnog rukovodstva“ i apelovala na državno rukovodstvo Srbije da „zaštiti ratnog heroja i da pokaže da poštuje one koji su branili otadžbinu i srpski narod“.

Ona je pozvala i građane da se priključe akciji podrške Kapetanu Draganu slanjem protestnih pisama na i-mejl ili na adresu zgrade Ambasade Australije u Beogradu.

„Juče smo pokrenuli inicijativu da i pojedinci, koji ne zaboravljaju kako je Kapetan Dragan branio srpski narod i Srpsku Krajinu i njegove podvige, pruže svoj doprinos na taj način što će Ambasadi Australije uputiti protestno pismo na i-mejl adresu ili i zatražiti njegovo oslobođenje“, rekla je Đurđevićeva.

Protestni skup ispred zgrade australijske Ambasade na Novom Beogradu obezbjeđivala je policija, a učestvovalo je nekoliko desetina članova i simpatizera „Zavetnika“, predvođenih predsjednikom organizacije Stefanom Stamenkovićem.

Federalni sud Australije odbacio je 12. decembra najnoviju žalbu Dragana Vasiljkovića na odluku o izručenju Hrvatskoj.

Vasiljković, koji ima australijsko državljanstvo, već osam godina se bori protiv izručenja Hrvatskoj.

Njegov advokat Den Mori izrazio je sumnju u to da će Vasiljkoviću biti garantovana zaštita prema Ženevskoj konvenciji ukoliko se vrati u Hrvatsku.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SUTRA PROTESTNI SKUP „STOP IZRUČENjU KAPETANA DRAGANA“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: