Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kapetan Dragan: Uveren sam, uskoro izlazim na slobodu

Datum objave: ponedeljak, 2 jula, 2018
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Dragan Vasiljković, za “Novosti”, iz splitskog zatvora, dok čeka odluku Vrhovnog suda Hrvatske: Svedoci su dali veoma slabe iskaze, ništa nije potvrđeno od onoga što je tvrdilo hrvatsko tužilaštvo

Foto AP
Foto AP

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA

U pritvoru sam 11 godina, devet meseci i devet dana, ali sam i dalje optimista – uskoro ću na slobodu! Poručio je ovo, ekskluzivno “Novostima”, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, iz zatvora u Splitu, gde čeka odluku Vrhovnog suda Hrvatske.

Iako su mnogi verovali da će se sudije brzo izjasniti hoće li kazna od 15 godina zatvora biti potvrđena ili će sve biti vraćeno prvostepenom sudu, odluka se odugovlači, a Kapetan Dragan provodi dan za danom, isti kao onaj kada je 9. jula 2015. sproveden u splitski istražni zatvor.

– Ne žalim se na uslove u samom zatvoru, svi su korektni. Nemam posebne uslove, osim što mi je omogućeno da imam televizor u ćeliji – kaže Vasiljković, koji je uveren da mu je učinjena velika nepravda na suđenju. – Ništa nije potvrđeno od onoga što je tvrdilo tužilaštvo, svedoci su dali slabe iskaze.

Kako sada stoje stvari, dva su rešenja od kojih, međutim, nijedno nije za Kapetana Dragana idealno. Ako sud vrati suđenje na početak, to ne znači da će na slobodu, jer zakon kaže da dugotrajni pritvor može da traje četiri godine i devet meseci. Kako je Vasiljković u Splitu manje od toga, pritvor bi mogao da mu bude produžen bez obzira na to što ga čeka ponovljeno suđenje. Ako sud potvrdi kaznu od 15 godina, paradoksalno zvuči, ali tada bi bio u boljoj situaciji, jer u tom bi slučaju mogao da zatraži uslovni otpust.

– Iskreno, teško je naći nekoga ko je više od 11 godina bio u pritvoru bez pravosnažne presude. Ali Vasiljković je poseban čovek, sa velikom životnom energijom i optimizam ga nije napustio – kaže za naš list Slađana Čanković, jedna od advokata iz tima koji brani Kapetana Dragana.

ŽELI SAMO ISTINU

Kapetan Dragan poručuje da ga drži želja da dokaže kako nije počinio nikakav ratni zločin. – Želim samo istinu, kakva god bila. Ta borba za istinu me je održala sve ove godine otkako sam u pritvoru u Australiji i Hrvatskoj – kaže Vasiljković.

Sa zdravljem je, dodaje Čankovićeva, dobro, ima svu medicinsku negu koja je potrebna. Više nema problema ni sa srcem, sve je sanirano i u dobroj je fizičkoj kondiciji.

– Ma, verujte, čvrst je to čovek. Pa kako bi tolike godine mogao da provede u pritvoru da nije takav – tvrdi Čankovićeva.

Odbranu, inače, plaća Australija, a advokati kažu da se Srbija u ceo slučaj ne meša. Nedavno se Vasiljković video-linkom obatio i sudijama i javnosti i izrekao niz optužbi na način kako je vođeno suđenje. Uobičajen je to postupak kada se optuženi ne pojavljuje u Zagrebu na zasedanju Vrhovnog suda Hrvatske, ali u hrvatskoj javnosti nije bilo posebnog odjeka.

– Kada je Kapetan Dragan došao u Split nije ni sanjao da će sve tako dugo trajati. Sada je već tri godine u toku proces kojem se ne vidi kraj. Njemu je najvažnije da se dokaže da svedoci koji su ga teretili nisu govorili punu istinu, ali to ne znači da će skoro na slobodu. Kao da je na normalan život zaboravio – kažu advokati iz tima koji ga često posećuju.

SKROMNA ĆELIJA 

U Splitu je Kapetan Dragan smešten u poseban deo koji je predviđen za pritvor, a kako se smatra da se optuženici tamo dugo ne zadržavaju, uslovi i nisu posebni. Nikakve posebne privilegije nema ni Vasiljković, u skromnoj ćeliji je krevet i mali sto gde može da radi i priprema odbranu.

Pažljivo je pročitao optužnice, sve analizirao, davao primedbe advokatima koji su i sami zadivljeni njegovim poznavanjem prava. Povremeno ga posećuju prijatelji iz Australije i sudija bez problema daje dozvolu da dođu u pritvor. Supruga zasad nije dolazila, jer su troškovi puta veliki.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kapetan Dragan: Poslednja bitka srpsko-hrvatskog rata …

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora! | Jadovno 1941.

Svedok Pero i Kapetan Dragan | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top