fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KAO NI ZA MNOGE DRUGE UČINjENE NAD SRBIMA, ZA ZLOČIN U ŽEPI JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/zepa-curguz.jpg

U Žepi kod Han Pijeska danas je služen parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće na Spomen obilježje za 45 pripadnika Vojske Republike Srpske, koji su prije 21 godinu ubili pripadnici nelegalnih muslimanskih snaga. 

Predsjednik Boračke organizacije Srpske Pantelija Ćurguz rekao je da se u Žepi na današnji dan prije 21 godine dogodio zločin, jer su ljudi ubijeni tokom humane akcije dostavljanja hrane i vode vojnicima, koji su obezbjeđivali vojni objekat, a bili su okruženju nelegalnih formacija.

On je istakao da ovaj zločin još nije procesuiran, iako se znaju nalogodavci i izvršioci.

„Ovdje se prepliću tuga i ponos, jer smo izgubili 45 borca, ali imamo Republiku Srpsku koja je garant bezbjednosti i jednog dana će, vjerujemo u to, biti samostalna“, poručio je Ćurguz.

On je naveo da će BORS istrajati u zahtjevima da budu procesuirani ratni zločini, te da će poštovati Zakon o pravima boraca.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da se u Žepi prije 21 godinu dogodio strašan zločin i da ubistvo 45 srpskih boraca predstavlja najtragičniji događaj u novijoj istoriji opštine Pale.

„To je dan kada je Sarajevsko-romanijska regija pustila suzu. To je najtragičniji dan u novijoj istoriji Pala, jer je 45 srpskih vojnika u jednom danu i na jednom mjestu dalo život za Republiku Srpsku“, rekao je Parađina.

Prema njegovim riječima, oni su ubijeni tokom humanitarne akcije dostavljanja hrane vojnicima na repetitoru na brdu Zlovrh.

„Boračka organizacija Republike Srpske stoji na braniku odbrane svih prava boračke populacije“, rekao je Parađina i dodao da boračka kategorija nije dobila adekvatan status u društvu i da se više pažnje mora posvetiti zapošljavanju djece poginulih boraca.

Parastos je služio jerej Miljan Rađenović, a vijence na Spomen-obilježje su položili general Milan Torbica, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, delegacije Boračke organizacije Republike Srpske i opštinskih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, delegacije skupština opština Pale, Han Pijesak i Rogatica.

Vijence su položile i delegacije Udruženja veterana službi bezbjednosti Srpske, Udruženja „Beli vukovi“ sa Pala, inspektor Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske Simo Tuševljak, SUBNOR-a Pale, Kola-srpskih sestara Pale i drugi.

Borce Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske su 4.juna 1992. godine na Žepi iz zasjede napale muslimanske snage, uprkos dogovoru o mirnom prolasku.

Kolona je napadnuta sa svih strana, srpski vojnici su nasumice ubijani. Pripadnici takozvane Armije BiH su 12 zarobljenika zatvorili u obližnju štalu i žive zapalili.

Ovo je jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom proteklog Odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: