fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnjica stradanja Srba iz istočne Bilogore

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/kalendar-genocida.jpg

Napadom na TO Grubišno polje 31. oktobra 1991. godine, započela je akcija hrvatske vojske pod nazivom „Otkos – 10“. Cilj je bio likvidirati i protjerati Srbe sa područja istočne Bilogore. Malobrojne snage TO Grubišno polje nisu uspjele zaustaviti napad hrvatskih bojovnika, pa je narod poučen iskustvom iz Drugog svjetskog rata krenuo u povlačenje ka Bosni. Kompletno stanovništvo iz 23 sela i jedan broj žitelja iz još 15 sela napustilo je to područje. U koloni je bilo oko 4 000 ljudi sa preko 600 različitik vozila.

Poslije povlačenja Srba iz istočne Bilogore uslijedila su ubistva preostalih Srba, paljenje, pljačkanje i miniranje srpske imovine. Uništene su i dve drvene pravoslavne crkve bilogorskog stila koje su bile jedinstveni spomenici kulture nulte kategorije- pod zaštitom UNESKO-a.

Na području istočne Bilogore, u ratu i poraću, od 1991. do 1997. godine, koliko je do sada utvrđeno, život je izgubilo 65 osoba, većinom srpske nacionalnosti i onih koji su bili u rodbinskim vezama sa srpskim porodicama. Od ukupnog broja stradalih 39 je civila, od kojih je 17 ubijeno prije akcije „Otkos-10“ tokom kampanje zastrašivanja i zlostavljanja, te 24 pripadnika TO, dok su dvojica Srba likvidirana iako su ostali u hrvatskoj vojsci i policiji.

Vezane vijesti:

VELIKA GOSPA NESTALA U PLAMENU

Bilogora i Grubišno polje 1941 – 1991.

SAOPŠTENjE POVODOM GODIŠNjICE STRADANjA SRBA IZ ISTOČNE BILOGORE

Ranko Radelić: Hrvatska akcija Otkos – trijumf ustaštva i fašizma!

Parastos Bilogorcima u Beogradu 2. novembra u Hramu Svetog Marka u 11 časova

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. …“i ubili dva Srbina koji su ostali u hrvatskoj vojsci i policiji“.Ubili bi oni i majku
    rodjenu da ih je molila za mir.Zveri su to pijane i bolesne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: