fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KAKO JE SPLIT POSTAO „CRNI GRAD“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/split-srbe-na-vrbe.jpg

SPLIT, 20. MAJA /SRNA/ – Knjiga splitskog istoričara Dragana Markovine „Između crvenog i crnog – Split i Mostar u kulturi sjećanja“ izaziva veliku pažnju i kontroverze, jer detaljno pokazuje razmjere uklanjanja antifašističkih i jugoslovensih obilježja u tim gradovima, a naročito Splitu. Knjiga „secira“ društvena i politička previranja sa posebnim naglaskom na radikalne promjene simbola, spomenika, imena ulica i trgova. 

 

U knjizi je navedeno da su samo u Splitu nakon 1991. godine promijenjena imena 103 ulice.

U tom vremenu na teritoriju Hrvatske bilo je uništeno ili oštećeno čak 80 odsto antifašističkih spomenika. Radilo se o sveobuhvatnom obračunu i politički motivisanom brisanju memorije.

Markovina u knjizi navodi čitav niz slučajeva potpunog brisanja nasljeđa i simbola, od negiranja antifašističkih korijena „Slobodne Dalmacije“ i Fudbalskog kluba Hajduk, do eliminisanja splitskog brenda „Jugoplastike“.

Na promociji knjige u splitskoj kinoteci „Zlatna vrata“ pominjani su slučajevi preimenovanja ulica u Splitu – tako je nastala ulica Mila Budaka (ustaškog glavešine), za koju je istaknuti „pravaš“ Luka Podrug jednom prilikom u Gradskom vijeću rekao da je to ulica „književnika“ Mile Budaka.

Na tu konstataciju reagovali su drugi odbornici i upitali da li će onda u Splitu jednu ulicu posvetiti „slikaru“ Adolfu Hitleru?

Knjiga se bavi i ideološkim promjenama naziva tokom socijalističkog režima, ali konstatuje i izvjesne razlike.

Nekadašnji uerdnik „Ferala“ Viktor Ivančić ocijenio je da su osamdesetih godina na snazi bile totalitarne zakonske odredbe koje su branile slobodu govora, medija i izražavanja, ali su pravila igre bila jasna i obračun sa neistomišljenicima odvijao se daleko od očiju javnosti.

S druge strane, „u novom, slobodnom demokratskom sistemu“ imamo isto tako rigidne metode kontrole medija, s time da su ljudi dodatno javno žigosani u ambijentu pogodnom za linč , navodi Ivančić.

Promocija Markovine knjige izazavla je i polemike oko rada splitskog gradonačelnika iz redova SDP-a Ive Baldasara.

On je na Dan pobjede nad nacizmom u Splitu prisutvovao otkrivanju spomenika nastavljačima „bojne“ ustaškog crnokošuljaša Bobana, što je u dijelu hrvatske javnosti doživljeno kao sumrak SDP-a i pobjeda neo-fašizma.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: