fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kajmakčalanska osmatračnica nije spomenik kulture od značaja

Kajmakcalanske_osmatracnice_Srpske_vojske_sa_Solunskog_fronta

U Pionirskom parku, u centru Beograda, nalazi se replika Kajmakčalanske osmatračnice Srpske vojske sa Solunskog fronta. Postavljena je u čast pobedničkog juriša Srpske vojske, koja je probojem Solunskog fronta ušla u istoriju ovenčana slavom.

U ovo vreme, u kome su pojačane aktivnosti na prekrajanju istorije i umanjivanju uloge i zasluga Srbije u Velikom ratu, stanje spomenika je sledeće:

1. Osmatračnica nije zvanično proglašena spomenikom kulture od značaja za Srbiju (čak ni za Beograd).

2. Osmatračnica je samo deo „značajnog prirodnog dobra Pionirski park“ – celina pod prethodnom zaštitom. Rešenjem Skupštine grada („Sl.list grada Beograda 43/2007) „Pionirski park“ je poveren na upravljanje odn. staranje JKP Zelenilu Beograd i ne spominje Osmatračnicu. Dakle, ona se tretira samo kao hrpa kamenja i dekor značajnom drveću i šiblju zasađenom u parku.

3. Na zahtev, i iz dostavljenih dokumenta Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, čita se : „Osmatračnica je u lošem stanju“. Godine 2007. napravljen je projekat adaptacije i sanacije Pionirskog parka, ali, izgleda samo za travu, šiblje i drveće, jer Osmatračnica nije ni taknuta.

4. Osmatračnica nije deo turističke ponude grada Beograda, a niko ni ne smatra da je nadležan da osmisli ponudu u kojoj bi je turistima pokazali i objasnili njen značaj i ulogu Srpske vojske u Velikom ratu. Turistička organizacija Beograda nije smatrala za potrebno čak ni da odgovori na dopis.

5. Osmatračnicom se sada bave samo:

– lica koja peru šoferšajbne automobilima na toj raskrsnici i koriste Osmatračnicu za za svoje razne potrebe,

– NN lica ili lice koje već godinu dana, pred našim očima rastura Osmatračnicu, kamen po kamen od vrha, postepeno, da se ne primeti. Svako ko to hoće da vidi, neka zađe iza osmatračnice. Lično sumnjam da je neko naumio da taj ćošak parka iskoristi kao „pašnjak prve klase“, pa ga priprema.

Sramotno. Tužno.

Izvor: Srbin.infoBratislav Đurović

 

Vezane vijesti:

Kajmakčalan kao kapija slobode

Veliki rat 1914. -1918. – poruke čovečanstvu

„Mišićev manevar“ i herojska odbrana Srpske vojske | Jadovno

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: