Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kada su otkopali Gišku, usledio je šok, njegovo telo nije istrulilo

U selu Bezjovu kod Podgorice položen u zemlju Đorđije Božović Giška, stradao u Gospiću septembra 1991.. sluteći smrt tražio da počiva sa roditeljima i precima u zajedničkoj grobnici

Foto I. M i M. S.
Foto I. M i M. S.

U selu Bezjovu kod Podgorice položen u zemlju Đorđije Božović Giška, stradao u Gospiću septembra 1991… sluteći smrt tražio da počiva sa roditeljima i precima u zajedničkoj grobnici.

Sabrali su Gavro, Milena i Đorđe – Giška, komandant Srpske garde u subotu svoje Božoviće i Mićkoviće, brojne prijatelje, saborce na putu do večne kuće – groblju Martinika sela Bezjova u kamenitim Kučima, poviše Podgorice.

Sestra Đorđa Božovića, Slavica i ćerka ispunule su zavet brata i oca Đorđa koji joj je dao dolaskom “Srpske garde” u Gospić na ratište. On je 14. septembra 1991. godine, rekao saborcima da, ako kojim slučajem pogine – želi da počiva sa roditeljima i precima u zajedničkoj grobnici u Kučima.

Gišku je metak pronašao narednog dana, na rođendan. Nije razjašnjeno odaklo je došlo zrno. Sahranjen je u Beogradu i dvadeset šest godina je ležao pored svog velikog prijatelja i saborca Branislava Matića Belog, nešto ranije ubijenog pred domom na Voždovcu. U subotu je sahranjen u Kučima. Zavet Giškin su ispunili Slavica i pobratim Brano Mićunović.

Dule Savić i Brano Mićunović
Dule Savić i Brano Mićunović

RAFALI

Dok su zemni ostaci Gavra, Milene i Đorđa nošeni do večne kuće, sa obližnjih glavica čuli su se rafali. To su, kako neko reče, “srpski gardisti” odali počast svom komandantu.

Prijatelji i rođaci polažu kovčeg na groblju u Kučima
Prijatelji i rođaci polažu kovčeg na groblju u Kučima

ČUDO BOŽIJE

Protojerej Velibor Džomić kazao je da se u Beogradu prilikom otvaranja grobnice desilo čudo Božije, kada su ugledali netruležno Giškino telo.

– Kada je grob otvoren pojavio se Đorđe ceo suncem okupan. Dotakli smo svojim rukama čoveka koji je znao da pogreši, ali i da se pokaje.

Autor: Veliša Kadić

Izvor: NOVOSTI

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: