fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KADA SE VRATI NAROD, BIĆE VRAĆENE I UMJETNINE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/krst-iz-manastira-lepavina.jpg

BEOGRAD, 18. APRILA /SRNA/ – Umjetnine koje Hrvatska potražuje od Srbije nisu hrvatsko kulturno blago, nego blago Srpske pravoslavne crkve i biće vraćeno kada se vrati narod i poprave pravoslavne crkve, poručuju stručnjaci.

Hrvatski poslanici Tonino Picula i Dubravka Šuica zatražili su u Evropskom parlamentu da vraćanje „opljačkanog hrvatskog kulturnog blaga tokom rata devedesetih“ bude dio pregovaračkog paketa za ulazak Srbije u Evropu.

„To blago nije otuđeno ili ukradeno, već je sklanjano kako bi bilo sačuvano od uništenja. I to nije hrvatsko kulturno blago, već blago Srpske pravoslavne crkve. Ili Hrvati ne znaju šta traže ili možda Hrvatska hoće da pošalje poruku Srbima da želi da se vrate“, rekao je upravnik Galerije fresaka u Beogradu Bojan Popović za beogradske „Večernje novosti“.

On je naveo da se niko iz Srbije ne protivi tome da ono što je sačuvano iz srpskih eparhija u Hrvatskoj u njih bude i vraćeno, ali tamo gdje žive Srbi i gdje su obnovljene crkve, ali problem je gdje vratiti one ikone iz hramova koji su uništeni.

„Nekada je postojao Muzej Srba u Hrvatskoj, a Srbi su bili konstitutivni narod u Ustavu. Sada nema ni jednog, ni drugog“, konstatovao je Popović.

Nikola Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja i član državne komisije koja je spasavala kulturna dobra tokom rata, izričito se usprotivio da Srbija podliježe, kako kaže, hrvatskim ucjenama, i podsjetio na mnoštvo srpskih crkava i manastira koji su spaljeni i uništeni.

Kusovac je rekao da je većina do sada vraćenih predmeta, vraćena političkom odlukom bez konsultovanja struke.

Osim crkvene imovine, istakao je on, do sada je vraćena čuvena Bauerova zbirka, u kojoj je bilo i djela srpskih umjetnika, te dio kolekcije iz Muzeja u Vukovaru, koji je takođe bio srpsko-hrvatski, pa je kroatizovan.

„Bio sam protiv toga da se u Srbiju sklanja ono što je hrvatsko, već da se to pohrani tamo u bunkerima. Deo komisije u kojoj sam bio spasavao je naše umetnine i relikvije iz hramova u zapadnoj Slavoniji, Ravnim kotarima i Bukovici“, objašnjava Kusovac.

Ipak, ogroman dio blaga koje je nestalo, ako već nije uništen, završio je u rukama hrvatskih lopova i trgovaca umjetninama.

Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske podsjeća da je nestalo oko 7.000 ikona, od kojih se neke i danas prodaju „na crno“ i podsjeća da su knjige pisane ćirilicom odavno završile na lomači.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: