Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

JUBILARNI 10. FESTIVAL „KRAJIŠKI BISERI“

Datum objave: četvrtak, 20 septembra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/krajiski_biseri_jubilej_10.jpg

Jubilarni deseti festival krajiških pjesama „Krajiški biseri“,  biće održan u nedelju, 07. oktobra 2012. god., u Plandištu.

Osnovni cilj festivala je očuvanje, negovanje i prenošenje jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije. Pesme se izvode bez muzike ili uz pratnju nekog izvornog narodnog instrumenta. Festival se odvija u dva dela: prvi deo je takmičarski a drugi deo je revijalni. U takmičarskom delu obavezno se pevaju izvorne pesme, dok se za revijalni deo preporučuju izvorne pesme ili pesme koje su u duhu izvornog narodnog stvaralaštva. Izvođači moraju biti odeveni u narodnu nošnju.

U novembru 2010. godine UNESCO je, na predlog Hrvatske, zaštitio „ojkanje“, kao nematerijalnu kulturnu baštinu od izuzetnog značaja. Međutim, radi se zapravo o vokalnim oblicima tradicionalnih pesama krajiških Srba, koji su prepoznatljivi po „ojkanju“.

Sredinom ove godine, „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Tim povodom, u Etnografskom muzeju u Beogradu osnovan je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, koji će pored ostalog imati zadatak da štiti i „ojkaču“. Važnu ulogu u ovome odigrao je i Festival „Krajiški biseri“, kao referentan izvor podataka i najrelevantniji dokaz da je „ojkanje“ i te kako živo u Srbiji. U skladu sa tim Festival „Krajiški biseri“ od izuzetnog je značaja za Srbe Krajišnike, kao i za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa u celini.

Kako bi se dodatno sadržajno obogatila ova manifestacija, na dan održavanja Festivala biće priređena i celodnevna slikaraska izložba, na kojoj će se predstaviti više krajiških slikara.

 

Program :

 

1. deo:  do 12:00  – doček učesnika i gostiju hlebom i solju, verifikacija dolaskagrupa

12:00 – otvaranje slikarske izložbe;

od 13:30 do15:00 – tehnička proba za pevačke grupe (nije obavezna);

 

2. deo:   16:00 – festivalsko veče: , defile učesnika od škole preko trga do doma kulture; svečano otvaranje 10. festivala „Krajiški biseri“;  takmičarski deo programa; revijalni deo programa (za to vreme žiri se povlači i sabira bodove);  objavljivanje rezultata i proglašenje pobednika (III, II i I mesto); prvoplasirana grupa još jednom izvodi pobedničku pesmu;

 

3. deo: od 20:00 – dodela zahvalnica i poklona učesnicima, donatorima, sponzorima i  zaslužnim pojedincima; svečana večera i druženje uz pesmu i igru do zore.

 

Izvor: ZAVIČAJNO UDRUŽENjE KRAJIŠNIKA NIKOLA TESLA 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top