fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЈУБИЛАРНИ 10. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/krajiski_biseri_jubilej_10.jpg

Јубиларни десети фестивал краjишких пjесама „Краjишки бисери“,  биће одржан у недељу, 07. октобра 2012. год., у Пландишту.

Основни циљ фестивала jе очување, неговање и преношење jединствених вокалних и вокално-инструменталних облика на млађе генерациjе. Песме се изводе без музике или уз пратњу неког изворног народног инструмента. Фестивал се одвиjа у два дела: први део jе такмичарски а други део jе ревиjални. У такмичарском делу обавезно се певаjу изворне песме, док се за ревиjални део препоручуjу изворне песме или песме коjе су у духу изворног народног стваралаштва. Извођачи мораjу бити одевени у народну ношњу.

У новембру 2010. године UNESCO jе, на предлог Хрватске, заштитио „оjкање“, као нематериjалну културну баштину од изузетног значаjа. Међутим, ради се заправо о вокалним облицима традиционалних песама краjишких Срба, коjи су препознатљиви по „оjкању“.

Средином ове године, „оjкача“ jе званично уписана и у први Национални регистар за нематериjално културно наслеђе Србиjе. Тим поводом, у Етнографском музеjу у Београду основан jе Центар за нематериjално културно наслеђе Србиjе, коjи ће поред осталог имати задатак да штити и „оjкачу“. Важну улогу у овоме одиграо jе и Фестивал „Краjишки бисери“, као референтан извор података и наjрелевантниjи доказ да jе „оjкање“ и те како живо у Србиjи. У складу са тим Фестивал „Краjишки бисери“ од изузетног jе значаjа за Србе Краjишнике, као и за очување српског културног наслеђа у целини.

Како би се додатно садржаjно обогатила ова манифестациjа, на дан одржавања Фестивала биће приређена и целодневна сликараска изложба, на коjоj ће се представити више краjишких сликара.

 

Програм :

 

1. део:  до 12:00  – дочек учесника и гостиjу хлебом и сољу, верификациjа доласкагрупа

12:00 – отварање сликарске изложбе;

од 13:30 до15:00 – техничка проба за певачке групе (ниjе обавезна);

 

2. део:   16:00 – фестивалско вече: , дефиле учесника од школе преко трга до дома културе; свечано отварање 10. фестивала „Краjишки бисери“;  такмичарски део програма; ревиjални део програма (за то време жири се повлачи и сабира бодове);  обjављивање резултата и проглашење победника (III, II и I место); првопласирана група jош jедном изводи победничку песму;

 

3. део: од 20:00 – додела захвалница и поклона учесницима, донаторима, спонзорима и  заслужним поjединцима; свечана вечера и дружење уз песму и игру до зоре.

 

Извор: ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ КРАЈИШНИКА НИКОЛА ТЕСЛА 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: