fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

JUBILARNI 10. FESTIVAL „KRAJIŠKI BISERI“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/krajiski_biseri_jubilej_10.jpg

Jubilarni deseti festival krajiških pjesama „Krajiški biseri“,  biće održan u nedelju, 07. oktobra 2012. god., u Plandištu.

Osnovni cilj festivala je očuvanje, negovanje i prenošenje jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije. Pesme se izvode bez muzike ili uz pratnju nekog izvornog narodnog instrumenta. Festival se odvija u dva dela: prvi deo je takmičarski a drugi deo je revijalni. U takmičarskom delu obavezno se pevaju izvorne pesme, dok se za revijalni deo preporučuju izvorne pesme ili pesme koje su u duhu izvornog narodnog stvaralaštva. Izvođači moraju biti odeveni u narodnu nošnju.

U novembru 2010. godine UNESCO je, na predlog Hrvatske, zaštitio „ojkanje“, kao nematerijalnu kulturnu baštinu od izuzetnog značaja. Međutim, radi se zapravo o vokalnim oblicima tradicionalnih pesama krajiških Srba, koji su prepoznatljivi po „ojkanju“.

Sredinom ove godine, „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Tim povodom, u Etnografskom muzeju u Beogradu osnovan je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, koji će pored ostalog imati zadatak da štiti i „ojkaču“. Važnu ulogu u ovome odigrao je i Festival „Krajiški biseri“, kao referentan izvor podataka i najrelevantniji dokaz da je „ojkanje“ i te kako živo u Srbiji. U skladu sa tim Festival „Krajiški biseri“ od izuzetnog je značaja za Srbe Krajišnike, kao i za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa u celini.

Kako bi se dodatno sadržajno obogatila ova manifestacija, na dan održavanja Festivala biće priređena i celodnevna slikaraska izložba, na kojoj će se predstaviti više krajiških slikara.

 

Program :

 

1. deo:  do 12:00  – doček učesnika i gostiju hlebom i solju, verifikacija dolaskagrupa

12:00 – otvaranje slikarske izložbe;

od 13:30 do15:00 – tehnička proba za pevačke grupe (nije obavezna);

 

2. deo:   16:00 – festivalsko veče: , defile učesnika od škole preko trga do doma kulture; svečano otvaranje 10. festivala „Krajiški biseri“;  takmičarski deo programa; revijalni deo programa (za to vreme žiri se povlači i sabira bodove);  objavljivanje rezultata i proglašenje pobednika (III, II i I mesto); prvoplasirana grupa još jednom izvodi pobedničku pesmu;

 

3. deo: od 20:00 – dodela zahvalnica i poklona učesnicima, donatorima, sponzorima i  zaslužnim pojedincima; svečana večera i druženje uz pesmu i igru do zore.

 

Izvor: ZAVIČAJNO UDRUŽENjE KRAJIŠNIKA NIKOLA TESLA 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: