Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jovica je rođen na jedan od najkrvavijih Vidovdana u srpskoj istoriji

Jovica Vlačić

VJEČNAJA PAMJAT

+ J O V I C A     V L A Č I Ć

Klepci, 28.6.1941 – Beograd, 5.11.2017.

Prebrzo,a za sve nas koji smo ga poznavali i prerano , napustio nas je naš Jovica Vlačić, jedan od 12 osnivača udruženja Srpskog nacionalno društvo Prebilovci  iz Beograda.

Jovica je rođen na jedan od najkrvavijih Vidovdana u srpskoj istoriji, u Klepcima kod Čapljine, gradića po čijim je mostovima i ulicama, rijekama i jamama tada tekla krv srpskog naroda,  koji je čist i nevin vođen na ljudske klanice. I on je odmah, kao beba došao pod udar duhovnog i fizičkog terora komšija katolika i njihovog predvodnika popa Ilije Tomasa.  U naručju majke Ratke, sa jednogodišnjom sestrom Vojom, ocem Jovom, djedom Đurom, babom Stanom  i srpskim  narodom iz Klepaca, Loznice, Gnjilišta, Tasovčića, Počitelja, Čapljine.., uz kundake i puščane cevi krvoločnih suseda sproveden je do „Silosa“ u Tasovčićima i tu zatvoren. Iz toga zloglasnog mesta u jamu Bivolje brdo su mu odvedeni otac i djed, i brojna srpska mladost i snaga.  Posle godinu dana ubili su mu i babu…  Sa svima nama teško je podneo je tragediju i egzodus našeg naroda 1992, među njima i naših namučenih majki,  i zločin potomaka koljača i jamara  iz 1941, nad kostima naših predaka u kripti Hrama u Prebilovcima.  Godinu dana pre, 4.8. 1991, desilo se da smo zajedno nosili jedan od  165 sanduka sa kostima mučenika od prebilovačkog doma do kripte.

Jovica je bio i ostao u svesnom i dostojanstvenom dijelu Srba kome su ovi ovi događaji dali svoj  neizbrisivi pečat u životu i opredelili nas da ne klonemo i ne predamo se, već da snagom istine, preko udruženja, našim radom i sredstvima obnovimo i sačuvamo što možemo u zavičaju, a posebno istinu o stradanju i sećanje na žrtve. U udruženju Jovica je bio vrijedan, odgovoran, pouzdan i plodotvoran član upravnog odbora. Stručnim radom, kao kao diplomirani inžinjer građevine- projektant i ličnim prilozima dao je veliki doprinos obnovi crkve i spomenika žrtvama u Klepcima, te obnovi Doma „Sveti kralj Milutin“ i Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima. Pre godinu dana bili smo svakodnevno u kontaktu oko projekta budućeg sportskog terena u Prebilovcima koga je Jovica savršeno tehnički uradio.  Pomagao je i lično svojim srodnicima i zemljacima.

Hvala mu na svemu i pokoj mu duši!

Ćerki Maji, sinu Neši, sestri Voji, unucima, sestrićima i drugim srodnicima iskreno saučešće.

Sahrana pokojnog Jovice Vlačića obaviće se u četvrtak 9.novembra na groblju Orlovača u Beogradu. Početak opela u 13 časova.

Udruženje Srpsko nacionalno društvo Prebilovci, Beograd.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: