fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jović: Hrvatska ima „sindrom zlostavljanog deteta“

Dejan Jović
Dejan Jović

ZAGREB – Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović mešanje Hrvatske u evropski put Srbije naziva „sindromom zlostavljanog deteta”, jer je i sama Hrvatska imala problem pri ulasku u EU.

„Hrvatska je imala probleme pri ulasku u EU, sada nastoji da se tako ponaša i prema drugima. Čini mi se da je za neke nacionaliste to jedini razlog što su prihvatili EU integracije”, rekao je Jović u intervjuu za RTS.

Jović smatra da bi i Srbija postavljala uslove i blokirala da je u poziciji Hrvatske.

„Glavno pitanje je da li je to u interesu Hrvatske. To je kontraproduktivno za Hrvatsku, jer je vrlo verovatno da neće izdržati pritisak”, zaključuje Jović.

On ističe da na napetu političku situaciju u Hrvatskoj utiču dugotrajne podele društva, kao i da nikom nije u interesu održavanje novih izbora.

„Pre svega, niko nije siguran da će dobiti većinu i da će moći da formira vladu”, naglašava Jović.

Govoreći o negodovanju dela hrvatske javnosti povodom pokušaja revizije istorije i revitalizacije ustaških zločina, profesor ističe da je hrvatska podeljena zemlja.

„Civilno društvo je na braniku demokratske vrednosti. Tačno je da u socijalističkoj Jugoslaviji i u nacionalističkoj Hrvatskoj stvoreno mnogo mitova, ali se oni moraju kritički preispitati”, navodi Jović.

Napominje da je ključno na koji način se ti mitovi preispituju i ako se to radi zbog toga da bi se rehabilitovala ekstremna nacionalistička i fašistička ustaška politika to je ogroman politički problem, prenosi Tanjug.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Srbija nije uplašena reakcijom Hrvatske

Dokle će Evropa da toleriše jačanje neofašizma u Hrvatskoj?

Vučić: Oni koji „trče“ u Blajburg da ne drže lekcije Srbiji

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: