Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Jovanino ime nepoželjno

Datum objave: ponedeljak, 4 jula, 2011
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+
milojko-budimir2.jpg
Milojko Budimir, predsednik
Asocijacije izbegličkih
udruženja iz Hrvatske

Komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jadovnu prisustvovao je i predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir. U razgovoru za “Vesti” on otkriva kako mu se jedna Srpkinja iz Zagreba požalila da joj je ćerka promenila ime.

– Gospođa mi je ispričala kako je nedavno njena ćerka koja se zvala Jovana, promenila ime. Na pitanje majke zašto to čini, ona joj je odgovorila da ambijent u kome sada žive nije u skladu sa njenim imenom! Znači, Hrvatska ide u EU, ali u njoj i dalje vlada ambijent nepoželjan za srpska imena – kaže Budimir.

Otkud onda u govoru nad Šaranovom jamom Tadić kaže da je došao i da oda poštovanje antifašističkoj borbi Mesića i Josipovića?

– To se samo može podvesti pod demagogiju, jer je realnost nešto sasvim drugo. Mi smo živeli u demagogiji takozvanog bratstva i jedinstva punih 50 godina i takve paralele su nas i dovele do toga da se stvari ignorišu i da se Jadovno i slična srpska stratišta guraju pod tepih. I Josipović i Mesić imali su priliku da to isprave, ali nisu. Mesić više stoji na poziciji svoje izjave da su “Srbi doneli blato na svojim opancima”, nego na sopstvenoj ulozi u antifašističkoj borbi. I od Josipovića smo više očekivali jer današnja Hrvatska smatra da je ovaj poslednji rat produžetak antifašističke borbe iz Drugog svetskog rata. A to je teško logično povezati.

Pupovac okrenuo leđa

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac pozdravio je odluku o prijemu Hrvatske o EU? – Posebno nas je zabolelo to što je Pupovac rekao da je to veliki dan za Hrvatsku i hrvatske državljane. Ako naša ljudska i građanska prava nisu priznata onda taj dan ne može biti veliki za Srbe iz Hrvatske. A on je predstavnik Srba u Saboru i bilo je očekivati da i on podrži našu peticiju koju je potpisalo 70.000 ljudi.

Zašto?

– Jer se zna da su antifašistički borci u Hrvatskoj 90 odsto bili Srbi. Tada se desio genocid nad Srbima, a sada su Srbi prognani. Znači da se politika Zagreba uopšte nije promenila kada su Srbi u pitanju. Najmanje što očekujemo od njih je da te kosti iz velebitskih i drugih jama konačno budu izvađene i sahranjene po pravoslavnom običaju i da sadašnji Zagreb konačno napravi diskontinuitet od NDH.

Hrvatskoj je odobren prijem u EU, a prethodno nije rešila problem srpskih izbeglica i njihove imovine?

– EU nije dobro postupila. Očekivali smo da će biti ispoštovani standardi osnovnih ljudskih i građanskih prava izbeglih iz Hrvatske, ali nas Brisel nije poslušao. Plašim se da guranje pod tepih tih problema može dovesti do novih sukoba u budućnosti, iako to niko od nas ne želi. Pola miliona srpskih izbeglica ništa drugo ne želi do da im se ispoštuju njihova osnovna ljudska i građanska prava.

Otkud sada pola miliona izbeglica?

– Zato što nas ima svuda po svetu, na svim kontinentima, ne samo u Srbiji. Ima nas svuda osim tamo gde bi trebalo – u zavičaju.

Kada ste predali peticiju u Brisel, u kojoj ste tražili da se pre prijema Hrvatske prvo reši pitanje izbeglica, da li vam je pozitivno odgovoreno?

– Bilo je nekih odgovora koji su mogli da idu u tom pravcu, ali nažalost oni koji su u ovom momentu odlučivali nisu na to obraćali pažnju. To znači da ni u Evropi po tom pitanju nema konsenzusa.

Srbija razočarala

Koliko ste u borbi za prava izbeglih imali podršku u državi Srbiji? – Mi smo očekivali od Srbije i od međunarodne zajednice da se ispoštuje bileteralni ugovor između Srbije i Hrvatske iz 1996. o normalizaciji odnosa koji je predviđao da se vrati imovina Srbima. I Bečki sporazum o sukcesiji je predviđao da se Srbima vrati sva imovina, kao i Sarajevska deklaracija. Umesto toga, odlučeno je da Srbija organizuje donatorsku konferenciju. Plašim se da prikupljenim sredstvima neće moći ništa da se reši, a istovremeno će se skinuti odgovornost sa Hrvatske.

Izvor: Vesti online
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top