fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JOSIPOVIĆ: SVAKI ZLOČIN MORA BITI PROCESUIRAN

josipovic.jpg

ZAGREB, 14. MARTA /SRNA/ – Hrvatski predsjedik Ivo Josipović rekao je danas da mu je drago da su u Hrvatskoj, kada je riječ o pocesuiranju ratnih zločina, nastupile promjene i da pravosuđe odlučuje bez pristranosti.

„Zločin je zločin i svaki zločin mora da bude procesuiran. Žrtva treba da dobije pravičnu naknadu“, poručio je Josipović na okruglom stolu o neophodnsti efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina, koji je održan danas u Zagrebu.

Josipović je ponovio svoje protivljenje Zakonu o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije.

„Oduvijek sam se zalagao za ravnopravnost kriterijuma. Isto treba gledati i na zločin. Odgovornost pojedinca koji je počinio ratni zločin ne treba biti nikakav politički slučaj“, poručio je Josipović, prenosi „Večernji list“.

Na skupu je rečeno da treba osigurati istinsku specijalizaciju posebnih odjeljenja četiri županijska suda koji će imati isključivu nadležnost u suđenju u predmetima ratnih zločina, intenzivirati napore kako bi se procesuirao što veći broj neposrednih počinilaca, osigurati mogućnost obnavljanja krivičnih postupaka, aktivno uključiti javnu radio-televiziju u proces suočavanja s prošlošću.

Ocijenjeno je da je protekla godina bila izuzetno dinamična u pogledu procesuiranja ratnih zločina i procesa suočavanja sa prošlošću.

„Posebno smo ponosni jer je razvijen sistem za zaštitu žrtava, Kol centar, uspostavljena su i četiri specijalizovana suda za ratne zločine, a za sudije koji će suditi biće organizovane posebne edukacije“, rekla je Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa.

Učesnici su istakli da prošle godine u odnosu na 2010. na nacionalnom nivou nije zabilježen bilo kakav napredak po pitanju otpisa parničnih troškova tužiocima koji su izgubili parnice pokrenute protiv Republike Hrvatske radi naknade štete zbog smrti bliske osobe, kao i zbog uništene imovine za koje odgovara RH.

„Nema presude ni imovinske naknade ni na našim, ni na međunarodnim sudovima. Budimo kritični i prema domaćem i prema međunarodnom pravosuđu i ukazujmo na nedostatke“, poručio je Josipović.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: