Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JOSIPOVIĆ: PRAVEDNO BILO KRENUTI NA PLITVICE

josipovic.jpg

PLITVICE, (SRNA) – Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nazvao je danas pravednim postupkom događaje na Plitvicama od prije 21 godinu kada su hrvatski policajci krenuli da uspostave vlast na tom području, što se smatra početkom rata.

Josipović je rekao da je tada bilo “pravdeno prvi stati na tom mjestu i braniti hrvatsku domovinu”, te “štititi vrijednosti koje su dio ustavnog poretka”.

On je na Plitvicama, gdje je prisustvovao obilježavanja 21 godine od prvog ozbiljenijeg sukoba hrvatskih “redarstvenika” sa srpskom policijom u Nacionalnom parku, rekao da Hrvatska danas “slavi slobodu, mir, hrabrost, junaštvo, domoljublje, pravednost”.

“Kako se 90-ih bilo hrabro i pravedno boriti protiv četničkih ideja, kao što je to bilo i 40-ih godina, tako i danas kada neki žele vratiti točak istorije, moramo mu reći ne”, naveo je Josipović.

“Krvavi Uskrs” na Plitvicama bio je incident koji se dogodio 1991. godine u Nacionalnom parku u Hrvatskoj i smatra se prvom ozbiljnijom eskalacijom situacije u jugoslovenskim ratovima.

Hrvatska je 31. marta 1991. godine uputila nekoliko autobusa sa policajacima prema Korenici i Plitvičkim jezerima sa ciljem da uspostavi republičku vlast u opštini i nacionalnom parku. U razmjeni paljbe poginuli su jedan srpski i jedan hrvatski policajac i oni su prve žrtve u građanskom ratu na području Hrvatske.

Bio je to događaj koji Srbi nazivaju “Krvavi Uskrs”, sa asocijacijom na događaj iz perioda NDH-a.

Poslije Plitvičkih jezera uslijedili su sukobi u Borovom Selu, Vukovaru, Škabrnji, Gospiću, Dubrovniku, Lovasu, Saborskom, Voćinu. Potom su se dogodili “Otkos 10”, “Orkan 91”, “Miljevački plato”, “Lora”, “Maslenica”, “Medački džep”, “Bljesak” i “Oluja”, u kojima je protjerano gotovo kompletno srpsko stanovništvo iz Hrvatske.

 

Izvor: srna

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: