Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JOŠ SE TRAGA ZA 532 SRBINA SA KOSOVA I METOHIJE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/olgica-bozanic-sa-svoja-dva-poginula-brata.jpg

SARAJEVO, 20. JUNA /SRNA/ – Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije još traga za 532 osobe koje se vode na spisku nestalih Komisije Vlade Srbije, rekla je danas u Sarajevu sekretar Udruženja Olgica Božanić.

Božanićeva, koja na 12. Regionalnoj konferenciji o pitanju nestalih lica predstavlja tri udruženja porodica sa Kosova i Metohije, naglašava da porodice nisu zadovoljne dinamikom rada svih nadležnih institucija koje se bave procesom traženja nestalih u regionu, a posebno na Kosovu i Metohiji.

„Ogorčeni smo još od 2008. godine, kada je u knjizi haškog tužioca Karle del Ponte objavljena informacija da su naši kidnapovani Srbi odvođeni u logore u Albaniji i korišteni za trgovinu organima. Timovi koji su radili istragu su se mijenjali, izvještaj Dika Martija ponovo je na razmatranju, a mi još ništa konkretno ne znamo“, rekla je Božanićeva novinarim.

Ona je dodala da se sada ovim pitanjem bavi tim EULEKS-a koji predvodi Klint Vilijamson, sa kojim su u kontaktu i od kojeg očekuju objavljivanje
izvještaja.

„Obećali su da će izvještaj biti objavljen krajem oktobra, a mi se nadamo da su prikupili dovoljno materijala za podizanje optužnica. Vjerujemo da
će se ovo pitanje konačno pomjeriti sa mrtve tačke i da će porodice doći do istine da li su zaista vršeni monstruozni zločini nad našim najbližim“, rekla je Božanićeva.

Porodice sa Kosova i Metohije očekuju da će se krenuti i sa provjerama lokacija u Albaniji, u predjelu takozvane „Žute kuće“, gdje se sumnja da su sahranjivani posmrtni ostaci.

Ona kaže da se, osim za žrtvama nestalim nakon dolaska Misije UNMIK, traga i za žrtvama iz 1998. kodine, kada su pripadnici takozvane OVK-a
kidnapovali i protjerivali Srbe sa prostora Kosova i Metohije.

„Oni su zadržavali mlađe muškarce i žene u svojim logorima, a sada se zna koje su im bile namjere. U izvještaju Dika Martija pominju se i moja
dva brata. OVK-a je u jednom danu, u julu 1998. godine, iz sela Sretimlje i Opteruša, na području opštine Orahovac, protjerao svo srpsko stanovništvo“, rekla je Božanićeva.

Ona je navela da je tada iz porodice Kostić odvojeno 14 muškaraca, za kojim su tragali do 2005. godine, kada je otkrivena masovna grobnica sa
njihovim posmrtnim ostacima. Djelimični posmrtni ostaci Kostića preuzeti su 2006. godine i sahranjeni na Orlovači.

„Pominje se da su godinu dana nakon kidnapovanja, 23. jula 1999. godine, oni bili dovezeni na određeno mjesto odakle ih je, po naređenju komandanta, do mjesta Kufs u Albaniji prevezao jedan pripadnik OVK-a, o čemu je i svjedočio“, ispričala je Božanićeva.

Ona ističe da se sada kod porodica koje su sahranile posmrtne ostatke svojih najmilijih javlja sumnja šta se zapravo sa njima desilo, odnosno kako su ubijeni.

„Do sada od svih nadležnih nemamo povratnu informaciju – kada su oni ubijeni i ko je to učinio. Svi ćute, bez obzira da li su to međunarodni predstavnici, misije koje su trenutno na Kosovu i Metohiji i naše vlasti“, navela je Božanićeva.

Ona je u ime porodica izrazila ogorčenost zbog načina na koji se prema njima postupa, ističući da identifikacija žrtava ne predstavlja kraj procesa, već da treba odgovarati za zločine, kako se oni više ne bi ponovili.

„Cilj ove regionalne konferencije jeste da imamo jednak pristup prema svim nestalim i da se pravda zadovolji, bez diskriminacije prema
nacionalnosti. Za sada nije tako, ali mi se borimo i nadamo se da ćemo uspjeti“, poručila je Božanićeva.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: