fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JOŠ JEDNO RITUALNO UBISTVO SRBINA

savo_strbac

BEOGRAD, 18. APRILA (SRNA) – Posljednje ubistvo srpskog starca u Krstinji u Hrvatskoj, kojem je na glavu stavljena partizanska kapa sa petokrakom, predstavlja još jedno u nizu simboličkih ritualnih ubistava ili sumnjivih samoubistava Srba u Hrvatskoj – izjavio je Srni direktor „Veritasa“ Savo Štrbac.

„I ovo ubistvo spada u grupu takozvanih ritualnih ubistava, gdje nije svrha samo ubiti čovjeka, nego ga poniziti i svesti ga na nivo životinje, kao i poslati poruku sunarodnicima, komšijama, očigledno Srbima povratnicima, šta ih čeka, ako bi se vratili“, rekao je Štrbac.

On je naveo da se to ritualno ubistvo može dovesti u vezu i sa kapom partizankom stavljenom na glavu ubijenom starcu, a koja karakteriše Drugi svjetski rat.

„Ako se stavi partizanska kapa sa petokrakom na glavu, to ubistvo treba da kaže i ko je žrtva i ko potencijalni ubica“, rekao je Štrbac, navodeći da su na Kordunu, gdje je Krstinja, uglavnom bili partizani za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Štrbac je procijenio da je od kraja rata u Hrvatskoj do sada ubijeno oko 70 Srba, od čega je u prve tri godine poslije okončanja rata ubijeno 56 Srba, a samo prve poslijeratne 1996. godine ubijeno ih je 38, koji su se vratili na svoja ognjišta.

Štrbac je rekao da su sva ova poslijeratna ubistva i samoubistva uvrštena u kontratužbu Srbije protiv Hrvatske za genocid, kako bi se pokazala namjera hrvatskih vlasti da ne žele da se Srbi vrate.

On je podsjetio i na ritualno ubistvo 81-godišnjeg starca Dušana Vidića maja 2005. godine u Karinu, kojem je prerezan vrat, a bio je penzionisani major JNA, kao i na slučajeve podmetanja eksplozivnih naprava Srbima u sijeno ili u krompir.

„Klanje je primjer simboličkog i ritualnog ubistva koje u tradiciji južnoslavenskih naroda ima precizno značenje da ponizi čovjeka i svede ga na nivo životinje, a ritualnim ubistvom se šalje jasna poruka sunarodnicima žrtve koja treba da izazove strah i jezu“, rekao je Štrbac.

On je podsjetio i na neke od primjera sumnjivih navodnih samoubistava Srba povratnika, gdje se u selu Rašljević jedna žena navodno udavila u cisterni sa vodom, u selu Zemunik Milenko Đinić se navodno bacio u bunar, dok je Vasilj Šakić iz Gline pronađen obješen o svoj kaiš u potkrovlju svoje kuće, dok mu je tijelo dodirivalo pod.

„Svi ti slučajevi ubistava se protežu svake godine, ima sumnjivih samoubistava, ima dosta ritualnog. S jedne strane imamo pozive hrvatskog vrha Srbima da se vrate, a s druge strane dešavaju se ova ubistva kao poruke šta bi im se moglo desiti ako se vrate“, rekao je Štrbac Srni.

Srbin Momčilo Španović /75/ ubijen je na monstruozan način ispred svoje kuće u mjestu Krstinja u Hrvatskoj, pretučen je na smrt i zadavljen. Tijelo Španovića juče su pronašle komšije. Zvanične informacije očekuju se nakon obdukcije i uviđaja koji danas treba da bude završen.

U srpskom selu Krstinja, koje je razoreno u ratu, živi samo 17 ljudi.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: