Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

JOŠ JEDNO RITUALNO UBISTVO SRBINA

Datum objave: sreda, 18 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

savo_strbac

BEOGRAD, 18. APRILA (SRNA) – Posljednje ubistvo srpskog starca u Krstinji u Hrvatskoj, kojem je na glavu stavljena partizanska kapa sa petokrakom, predstavlja još jedno u nizu simboličkih ritualnih ubistava ili sumnjivih samoubistava Srba u Hrvatskoj – izjavio je Srni direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

“I ovo ubistvo spada u grupu takozvanih ritualnih ubistava, gdje nije svrha samo ubiti čovjeka, nego ga poniziti i svesti ga na nivo životinje, kao i poslati poruku sunarodnicima, komšijama, očigledno Srbima povratnicima, šta ih čeka, ako bi se vratili”, rekao je Štrbac.

On je naveo da se to ritualno ubistvo može dovesti u vezu i sa kapom partizankom stavljenom na glavu ubijenom starcu, a koja karakteriše Drugi svjetski rat.

“Ako se stavi partizanska kapa sa petokrakom na glavu, to ubistvo treba da kaže i ko je žrtva i ko potencijalni ubica”, rekao je Štrbac, navodeći da su na Kordunu, gdje je Krstinja, uglavnom bili partizani za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Štrbac je procijenio da je od kraja rata u Hrvatskoj do sada ubijeno oko 70 Srba, od čega je u prve tri godine poslije okončanja rata ubijeno 56 Srba, a samo prve poslijeratne 1996. godine ubijeno ih je 38, koji su se vratili na svoja ognjišta.

Štrbac je rekao da su sva ova poslijeratna ubistva i samoubistva uvrštena u kontratužbu Srbije protiv Hrvatske za genocid, kako bi se pokazala namjera hrvatskih vlasti da ne žele da se Srbi vrate.

On je podsjetio i na ritualno ubistvo 81-godišnjeg starca Dušana Vidića maja 2005. godine u Karinu, kojem je prerezan vrat, a bio je penzionisani major JNA, kao i na slučajeve podmetanja eksplozivnih naprava Srbima u sijeno ili u krompir.

“Klanje je primjer simboličkog i ritualnog ubistva koje u tradiciji južnoslavenskih naroda ima precizno značenje da ponizi čovjeka i svede ga na nivo životinje, a ritualnim ubistvom se šalje jasna poruka sunarodnicima žrtve koja treba da izazove strah i jezu”, rekao je Štrbac.

On je podsjetio i na neke od primjera sumnjivih navodnih samoubistava Srba povratnika, gdje se u selu Rašljević jedna žena navodno udavila u cisterni sa vodom, u selu Zemunik Milenko Đinić se navodno bacio u bunar, dok je Vasilj Šakić iz Gline pronađen obješen o svoj kaiš u potkrovlju svoje kuće, dok mu je tijelo dodirivalo pod.

“Svi ti slučajevi ubistava se protežu svake godine, ima sumnjivih samoubistava, ima dosta ritualnog. S jedne strane imamo pozive hrvatskog vrha Srbima da se vrate, a s druge strane dešavaju se ova ubistva kao poruke šta bi im se moglo desiti ako se vrate”, rekao je Štrbac Srni.

Srbin Momčilo Španović /75/ ubijen je na monstruozan način ispred svoje kuće u mjestu Krstinja u Hrvatskoj, pretučen je na smrt i zadavljen. Tijelo Španovića juče su pronašle komšije. Zvanične informacije očekuju se nakon obdukcije i uviđaja koji danas treba da bude završen.

U srpskom selu Krstinja, koje je razoreno u ratu, živi samo 17 ljudi.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top