Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JOŠ JEDNO HRVATSKO LUDILO: Miloš Obilić je Hrvat, iz Turopolja, kod Zagreba

Miloš Obilić
Miloš Obilić

Kad čovek pomisli da su dotaknute krajnje granice nacionalnog inženjeringa hrvatskih istoričara, intelektualaca, novinara, pojavi se nešto što tu vrstu posla kod Hrvata gurne u predvorje ludila. Za tako nešto zaduženi su hrvatski portali, poznati kao utočišta tzv. desnog hrvatskog ekstremizma, preciznije i jasnije-ustaštva, ali i neki instituti u Zagrebnu, osnovani još krajem devedesetih.

Među spomenutim portalima najpoznatiji i najposećeniji je dnevno.hr, čiji urednici svakodnevno objave nekoliko antisrpskih tekstova. Uglavnom su na meti Srbi iz Hrvatske, ono što je preostalo od njih, ali i Srbija kao država, Republika Srpska, Milorad Dodik, srpski sportisti, klubovi…

Dnevno ima i dopisnika iz Beograda, zove se Dragan Ilić, koji je prošle godine objavio tekst čiji sadržaj uveliko prevazilazi rubriku “verovali ili ne” i nameće potrebu da autora odvedu kod dobrog neuropsihijatra.

Marko Kraljević, Hrvat iz Imotskog

Tako Ilić “otkriva” hrvatskoj javnosti “do sada malo poznate istine” o Srbima kao narodu koji ima hrvatsko poreklo. Nemanjići su, tvrdi Ilić, stara hrvatska dinastija, koja ima ishodište, poreklo iz druge, još starije hrvatske dinastije Trpimirovića. Autor dalje tvrdi da je Marko Kraljević Hrvat, iz Imotskog, da je car Lazar takođe Hrvat a Mrnjavčevići staro hrvatsko plemstvo, opet iz okoline Imotskog.

U svom tumačenju istorije, a sve se pozivajući na “srpske izvore”, i na neke fratre-franjevce, Dragan Ilić, na opšte oduševljenje čitalačkog puka portala Dnevno, otkriva da je Miloš Obilić bio a šta drugo nego Hrvat. Njega je, veli Ilić, prilikom jedne posete Hrvatskoj zapazio car Dušan i to u Turopolju, selu između Zagreba i Siska. Tamo se kasniji Miloš, prema tvrdnjama Dragana Ilića, zvao Milo Kobilović. Odjahao je sa Dušanom na istok gde mu dadoše ime Miloš. Ali, ovde Ilićevom ludilu nije kraj.

Dopisnik iz Beograda, kao jedan od najjačih dokaza da su Srbi hrvatskog porekla, čisti Hrvati koji su prešli na pravoslavlje, navodi Užice i ceo zlatiborski kraj gde se koristi ijekavski izgovor. Ilić priznaje da je to zbog hercegovačkog porekla ali baš to predstavlja kao dokaz jerbo u Hercegovini, veli dopisnik, nikada nisu živeli Srbi, samo Hrvati.

O tome kako Ilić opisuje Svetog Savu, bolje da ne pišemo, jer zaista može da deluje uznemirujuće, posebno kod istinski pravoslavnih vernika.

Priču o Srbima, koji su ustvari Hrvati, i Srbiji koja je ustvari stara Hrvatska, Dragan Ilić zaokručuje teorijom da su svi nazivi mesta i toponimi u Srbiji, hrvatskog porekla; Kragujevac, Čačak, Milanovac, Beograd, Kraljevo, Užice, Smederevo…sve su to hrvatska imena, piše Ilić.

Dragan Ilić zaista postoji

Uz reakciju da ovakve izlive umne poremećenosti ne treba ni komentarisati mnogi od vas reći će da je ime Dragan Ilić izmišljeno, odnosno da je tekst nastao u Zagrebu. Ne, Dragan Ilić, prema saznanjima Intermagazina, zaista postoji. Živi u Beogradu, ima oko 50 godina, otac mu je bio vojno lice a izjašnjava se kao Crnogorac-Hrvat, katoličke vere. Ilić je devedesetih godina obilazio beogradske redakcije nudeći svoja pisanija, kolumne, eseje i slično. Kad tu nije uspeo pokušao je kao imitator. U tom smislu njegov najveći uspeh je nastup na TV Pink, u emisiji koju je vodio Saša Popović a gde je Dragan Ilić imitirao sportske komentatore sa prostora bivše Jugoslavije.

Izvor: Intermagazin

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: